Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Kínzással vádolják, letartóztatják Pinochet egykori testőrét

2017.04.14. 08:27

Letartóztatási parancsot adott ki egy chilei bíróság csütörtökön Augusto Pinochet néhai diktátor testőrségének parancsnoka ellen, a nyugalmazott ezredest a katonai kormányzat idején elkövetett kínzásokkal vádolják, jelentette az MTI.

Cristián Labbé 1973 őszén a dél-chilei Panguipulli településen megkínzott négy embert, akiket a rezsim politikai ellenlábasainak támogatásával gyanúsítottak. A kihallgatások és kínzások után mind a négyüket szabadon engedték.

A bírósági indoklás szerint azért kell Labbét letartóztatni, mert szabadlábon veszélyt jelent a társadalomra. Labbé ellen az 1973-tól 1990-ig tartó katonai diktatúra idején elkövetett más bűncselekmények miatt is vádat emeltek már.

Augusto Pihochet testőrségének volt parancsnoka a diktatúra utolsó évében a kormány főtitkári posztját is betöltötte. A rezsim bukása után 16 éven át volt Santiago Providencia település polgármestere.

Hivatalos források szerint a diktatúra 17 éve alatt 3225 ember halt meg vagy tűnt el politikai hátterű bűncselekményekben, és több mint 37 ezer ember kínoztak meg.