Aladár, Álmos
2 °C
12 °C

Trump vagyonnyilatkozatát követelték, 21 ember őrizetben

2017.04.16. 10:05

Washingtonban, Chicagóban, New Yorkban, összesen több mint 150 helyszínen tüntettek tegnap az Egyesült Államokban azért, hogy Donald Trump hozza nyilvánosságra a vagyonnyilatkozatát, írja a BBC. Bár a mindenkori elnököt erre semmilyen törvény nem kötelezi, a választók követelik a nyilatkozat nyilvánossá tételét. Az átláthatatlanság miatt sokan összeférhetetlenségi ügyeket, orosz gazdasági szálakat feltételeznek. 

Trump az első olyan amerikai elnök, aki sem a választási kampány során, sem a beiktatása után nem volt hajlandó kiadni az adóbevallását. Múlt hónapban viszont a médiában kiszivárgott pár adat a 2005-ös bevallásából, amiből kiderült, hogy abban az évben 150 millió dolláros bevétel mellett 38 millió dollár, azaz több mint 11 milliárd forint adót fizetett be

A tüntetés nem mindenhol zajlott békésen. Berkeleyben, Kalifornia államban 21 embert őrizetbe vettek, miután a menet egy antifasiszta csoport és egy trump-párti csoport utcai harcába torkollott. A demonstráció eredetileg egy szólásszabadsági menetnek indult, de hamar verekedés tört ki a résztvevők közt.

A tüntetést azért szervezték április 15-ére, mert az Államokban ez az adóbevallás leadásának utolsó napja. Az ötlet Jennifer Taub jogásztól származik, a szervezésbe több érdekképviseleti szervezet és civil csoport is beszállt. Bár a transzparensek a vagyonnyilatkozatról szóltak, a felszólalók Trump egész eddigi elnökségét kritizálták, egy szónok azt mondta,

nem bíznak ebben az elnökben, és addig fognak harcolni, amíg meg nem döntik.

Trump támogatói szerint viszont a vagyonnyilatkozat igazából

senkit sem érdekel. 

Mások úgy gondolják, hiába tüntetnek érte, biztos, hogy nem fogják megkapni. Egyesek az ügyet ahhoz a vitához hasonlítják, mikor a republikánus ellenzék követelte, hogy Obama hozza nyilvánosságra a születési anyakönyvi kivonatát. A vita a közösségi médián is folyik, az ellenzékiek a #showusyourtaxes hashtaget használják. A tüntetésnek kabalája is van, egy felfújható csirke, akinek jellegzetes Trump-frizurája van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!