Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A török választási bizottság szerint nem történt csalás a népszavazáson

2017.04.20. 13:23

A török választási bizottság szerdán elutasította az elnöknek teljhatalmat adó népszavazási eredmény megsemmisítésére vonatkozó indítványokat – írja a Reuters.

A bizottság szerint három ellenzéki párt beadványait vizsgálták meg, és a hétórás megbeszélés végén tíz az egyhez arányban mindet leszavazták.  Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) jelezte, hogy nem adják fel, továbbra is jogi úton fogják támadni az eredményt.

Ünneplő tömeg a török népszavazás eredményhirdetése után
Ünneplő tömeg a török népszavazás eredményhirdetése után
Fotó: Yagiz Karahan / Reuters

Ahogy korábban írtuk, a vasárnapi népszavazáson 51,3 százalékkal az elnöki rendszerre szavazók nyertek, ezzel jóváhagyták a parlamentben már elfogadott alkotmánymódosítást, amivel 2019-től jelentősen kiszélesítik az elnök jogköreit, és Recep Tayyip Erdoğan lényegében teljhatalmat szerezhet. Erdoğan már be is jelentette: a halálbüntetés visszaállítása lenne az egyik első intézkedése.

Az ellenzéki pártok már rögtön a szavazás után csalásról beszéltek. Az is nagy vitát váltott ki, hogy a választási bizottság még vasárnap bejelentette, hogy mégis elfogadják azokat a szavazócédulákat is, amelyekről hiányzik a hitelesítő pecsét, kivéve, ha bizonyíthatóan a szavazóhelyiségen kívülről hozták. A kritikusok szerint már önmagában az megkérdőjelezi az eredményt, hogy a bizottság szavazás közben változtatta meg az ezzel kapcsolatos álláspontját, pláne az, hogy a döntés csalásra adott lehetőséget. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet választási megfigyelői is arra jutottak, hogy a népszavazás nem felelt meg a nemzetközi sztenderdeknek.

Szerdán az eredmény ellen tüntető 19 embert  tartóztattak le  a török hatóságok, szerintük azért, mert a tüntetők provokáltak, az elnöki rendszer kritikusai szerint viszont ez már az épülőben lévő autoriter rendszer újabb szintjének előszele.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!