Többszörösen elítélt francia állampolgár lövöldözött Párizsban

2017.04.21. 05:53 Módosítva: 2017.04.21. 19:15

Azonosították azt a férfit, aki kalasnyikovval lövöldözött csütörtök este Párizs belvárosában, és egy rendőrt megölt, írja a BBC. A támadót Karim Cheurfinak hívják, 39 éves többszörösen elítélt francia állampolgár.

A rendőrség csütörtökön, az éjszaka folyamán Párizs egyik keleti elővárosában tartott házkutatást a férfi lakásában. Cheurfi már volt büntetve. A Le Parisien című lap szerint azért ítélték el, mert 2001-ben megtámadott egy rendőrt.

Karim Cheurfi visszaeső, többször is támadt rendőrökre, de nem tudtak arról, hogy radikális iszlamista lenne. A Párizs északkeleti elővárosának Livry-Gargan nevű településéről származó, Chelles-ben lakó férfit február 23-án a rendőrség előállította, mert azzal gyanúsították, hogy rendőröket akart gyilkolni. Bizonyítékok híján azonban másnap elengedték. Március óta terrorellenes nyomozás folyt ellene a nyomozáshoz közel álló források szerint, írja az MTI. Foglalkozása nem volt, és többször is összeütközésbe került a rendőrséggel rablás, illetve három rendbeli emberölési kísérlet vádjával. 2005-ben tizenöt évi börtönre ítélték, amiért megpróbált megölni egy közrendvédelmi rendőrtanulót és annak fivérét. A férfi egy lopott autóval karambolozott, amikor a fivérek megpróbálták elfogni, a nála lévő revolverrel rájuk lőtt, és súlyosan megsebesítette őket. Két nappal később megpróbált megölni egy másik rendőrt, akinek az előállítás közben elvette a fegyverét. 2013-ban helyezték szabadlábra, majd 2014-ben rablás miatt ismét elítélték, és 2015-ben szabadult feltételesen. A börtönben nem lehetett észrevenni rajta a radikalizálódás jeleit.

A rendőrség a támadással összefüggésben egy másik gyanusítottat is keresett, körözést adtak ki, de az a férfi hamar jelentkezett a rendőrségen és tisztázta magát.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatták, hogy Cheurfi a szervezetük tagja. A közleményben férfi radikalizálódása után felvett nevén hivatkoznak rá, azt írják, hogy "Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. Cheurfit a támadás után azonnal lelőtték, a hullája mellett találtak egy cetlit, amelyben az Iszlám Államot dicsőíti. Feltehetően a lövöldözés közben eshetett ki a zsebéből.

Cheurfi csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője tudatta, hogy a támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba.

A két sebesült rendőr nincs életveszélyben, közölte a belügyminisztérium szóvivője. A francia hatóságok mozgósították a biztonsági erők minden tagját - az elitegységeket is -, hogy garantálni tudják az állampolgárok biztonságát a vasárnapi elnökválasztáson - jelentette be Bernard Cazeneuve miniszterelnök a kormány biztonsági kabinetjének péntek reggeli tanácskozása után.

Minden elitegység riadókészültségben van annak az 50 ezer rendőrnek a támogatására, akit szolgálatba osztottak be a választás napjára. "Nem engedhetjük meg, hogy bármi is megzavarja az ország demokratikus folyamatait. Nem szabad hagynunk magunkat megfélemlíteni, manipulálni, mert az az ellenségnek kedvez" - jelentette ki a miniszterelnök közleményben.

Vasárnap lesz a francia elnökválasztás első fordulója.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport