Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

A német szélsőjobb nem akar mérséklődni

2017.04.22. 14:51

Az MTI szerint baloldali tüntetők egy kis csoportja összecsapott a rendőrséggel szombaton Kölnben az Alternatíva Németországnak (AfD) szélsőjobboldali párt kongresszusának helyszíne körül. Két rendőrt megsebesítettek, és felgyújtottak egy rendőrautót.

A helyzet állítólag nagyon változékony, időnként erőszakba torkollik. Az n-tv hírtévén adásában az látszott, hogy mintegy 50 tüntető összecsapott lovasrendőrökkel, és egy tudósító szerint a rendőrök paprikasprayt vetettek be az erőszakosan fellépőkkel szemben.

A kongresszusra rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készült a rendőrség, négyezer rendőrt mozgósítottak, és mintegy 50 ezer baloldali tüntetőre számítottak, köztük körülbelül ezer szélsőségesre.

Nem tetszik a tagságnak a mérséklődés 

Szombaton megkezdődött a parlamenten kívüli legnagyobb német párt kétnapos kongresszusa, amelyen megtárgyalják a szeptemberi Bundestag-választásra készített programot, és a tervek szerint döntenek arról, hogy ki vagy kik lássák el az úgynevezett csúcsjelölt feladatát, azaz hogy ki vagy kik vezessék a pártot a választási kampányban.

Frauke Petry társelnök szerdán egy videoüzenetben bejelentette, hogy nem vállalkozik a szerepre sem egyéni csúcsjelöltként, sem egy csoport tagjaként. Egyúttal hangsúlyozta, hogy az AfD-nek a rendszerkritikus, "fundamentális ellenzékiség" helyett a "reálpolitika" irányát kell követnie.

Petry egy olyan indítvánnyal érkezett a kongresszusra, miszerint a párt a jövőben inkább kössön választási szövetségeket más pártokkal, mint hogy tartós ellenzéki pozícióba ássa be magát. A mintegy 600 pártküldött nem sokkal a kongresszus kezdete után nagy többséggel leszavazta, hogy Petry indítványát egyáltalán napirendre vegyék. Utána a társelnök azt mondta, hogy hajlandó kompromisszumokat kötni tervével kapcsolatban, de a pártnak el kell indítania egy lelki-erkölcsi változást Németországban és Európában.