Szilárda
0 °C
6 °C

Amerikai professzort vettek őrizetbe Észak-Koreában

2017.04.23. 08:18 Módosítva: 2017-04-23 08:18:36

Újabb amerikai állampolgárt vett őrizetbe a phenjani rezsim a múlt héten: a Kim családnevű egykori professzor a harmadik amerikai állampolgár, aki jelenleg rács mögött van Észak-Koreában, mondták el névtelenül nyilatkozó források vasárnap.

Az MTI azt írja: a kínai Jenpien Tudományos és Műszaki Egyetem volt oktatóját állítólag pénteken fogták el az észak-koreai hatóságok a phenjani nemzetközi repülőtéren. Az ötvenes éveiben járó férfi segélyprogramok ügyében tárgyalt az utóbbi egy hónapban Észak-Koreában, és éppen távozni készült az országból. A hatóságok nem közölték, miért vették őrizetbe. A dél-koreai titkosszolgálat egyelőre nem értesült a férfi letartóztatásáról.

Nem ő volt az első amerikai állampolgár, akit az elmúlt években őrizetbe vettek.

  • Otto Warmbier egyetemi hallgatót 2016. január 2-án tartóztatták le szintén a reptéren, miután ellopott egy propagandaplakátot a phenjani hotelből, ahol turistaként megszállt. Warmbiert államellenes bűncselekmény elkövetése miatt tizenöt év kényszermunkára ítélték.
  • Kim Dong Csul koreai-amerikai üzletembert 2015 októberében fogták el, és államellenes felforgatásért, illetve kémkedésért tíz évi kényszermunkára ítélték. Kim 1953-ban született Szöulban, 1972-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, és 1987-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot.
  • 2009 óta több mint 10 amerikai állampolgárt vettek őrizetbe Észak-Koreában államellenes és egyéb bűncselekmények miatt. Megfigyelők szerint Phenjan a börtönbe vetett emberek által próbálja javítani alkupozícióját Washingtonnal szemben.

Észak-Korea a nemzetközi szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját. Washington a Phenjanból érkező fenyegetésekre válaszul hadihajórajt vezényelt a térségbe.