Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Macron kampányát is megtámadták orosz hekkerek

2017.04.24. 23:45

A francia elnökválasztás első fordulóját megnyerő Emmanuel Macron kampányát megpróbálta meghekkelni egy, a GRU-hoz köthető orosz csoport, közölte a Reuters egy biztonsági céget idézve. Feike Hacquebord, a Trend Micro munkatársa jelentette be, hogy bizonyítékot talált arra, hogy a "Pawn Storm" nevű (APT 28, illetve Fancy Bear néven is ismert) hekkercsapat próbálkozott a kampányoldalon email-adathalász trükkökkel és rosszindulatú szoftverek telepítésével.

A szakember azt mondta, hasonló technikákról, sőt, ugyanarról a szereplőkről van szó, mint az amerikai Demokrata Párt meghekkelésénél, és mint Merkel pártjának hekkelési kísérleténél 2016 április-májusában.

Oroszország tagadott bármiféle beavatkozási kísérletet.

A biztonsági szakértők szerint a Pawn Storm módszere, hogy kivárnak az ellopott dokumentumok kiszivárogtatásával, úgyhogy nem kizárt, hogy a május 7-i második fordulóra időzítenek ilyesmit. A francia kormány biztonsági ügynöksége, az ANSSI megerősítette a támadás tényét, de nem kommentálta, hogy oroszok lennének a háttérben.

"Amit tudunk, az az, hogy a Pawn Storm klasszikus módszeréről van szó", közölték. "Mindazonáltal nem kötjük senkihez, mert könnyen manipulálhatók lennénk, a támadó bárkinek kiadhatja magát", mondta. Macron kampánycsapata egyelőre nem szólalt meg. 

Az oroszokkal kritikus Macron az oroszbarát Le Pennel mérkőzik meg a második fordulóban. Az elnökválasztásról az alábbi aktában olvashatnak bővebben.