Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Strasbourg egymilliárdos kártérítést ítélt meg Iványi kisegyházának

2017.04.25. 11:00 Módosítva: 2017-04-25 12:28:17

Az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítést és 2250 euró perköltséget ítélt meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), írja az MTI.

Az új egyházügyi törvény miatt annak idején kilenc Magyarországon bejegyzett kisegyház is keresetet indított. A strasbourgi törvényszék 2014-ben megállapította: a szabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. cikkelyét (amely a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadság kérdéskörét szabályozza), valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságával foglalkozó 11. cikkelyben foglaltakat, de a kártérítés mértékéről eddig Iványi kisegyházának ügyében még nem született döntés.

Mint ismert, az egyházügyi törvény - aminek az volt a célja, hogy kezelje az állami források szabálytalan felhasználásával kapcsolatos problémákat - eredetileg csak az elismert egyházak számára biztosított támogatást. Minden más vallási közösség, köztük a felperesek, elveszítették az egyházi besorolásukat, noha egyesületként továbbra is szabadon folytathatták vallási tevékenységüket. Az Alkotmánybíróság ítélete szerint a törvény alkotmányellenes volt, ezért új jogszabályt fogadtak el 2013-ban.

A strasbourgi bíróság korábbi kártérítési ítéletei meg sem közelítik Iványi Gábor Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségének megítélt pénzt. Az eddigi kártérítési összegek 40 - 140 ezer euró között mozogtak, és többek között kapott a Dharmaling Magyarország Buddhista Egyház, a Mantra Magyarországi Buddhista Egyház, az Univerzum Egyháza is.