Eleonóra
-1 °C
2 °C

Észak-Korea egy kis lövöldözéssel ünnepelte a hadsereg napját

2017.04.25. 08:11

Nagyszabású éles tüzérségi hadgyakorlatot hajtottak végre kedden Észak-Koreában a hadsereg megalapításának nyolcvanötödik évfordulója alkalmából, írja az MTI a Yonhap dél-koreai hírügynökségre hivatkozva.

von

A hadgyakorlatot a keleti partvidéken fekvő Vonszan város közelében tartották meg nagy hatótávolságú tüzérségi ütegekkel. Valószínűleg Kim Dzsongun is megnézte a bemutatót.

Más részletek nem ismertek, és egyelőre a dél-koreai védelmi minisztérium sem erősítette meg a Yonhap hírét.

Két nappal korábban, vasárnap kezdett közös hadgyakorlatot két japán romboló az észak-koreai partok felé tartó Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó vezette hadihajórajjal. Phenjan azt üzente a Rodong Szinmun pártlap hasábjain: készen áll, hogy egyetlen csapással elsüllyessze az amerikai repülőgép-hordozót.

Eközben feltételezések szerint Észak-Korea hatodik nukleáris kísérleti robbantásra és újabb rakétakísérletekre készül.

Észak-Korea április 16-án, az országot alapító néhai Kim Ir Szen születésnapja után egy nappal sikertelen ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre. A nemzetközi bírálatok és szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját, csak tavaly két kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és húsz ballisztikus rakétát lőtt ki.