Orbán magyar virtusa kitartó sorosozást hozott Brüsszelben

D MTI20170426011
2017.04.26. 18:47 Módosítva: 2017.04.26. 19:09
Itthon már jól ismert kommunikációs paneljeit mondta el Orbán Viktor Brüsszelben, ahol az Európai Parlament a magyarországi helyzettel foglalkozott. Orbán kemény, olykor durva kritikákat is kapott, de ő inkább otthonra üzent a hazai választóinak.

Különösebb meglepetések nélkül zajlott az Európai Parlamentben az Orbán Viktor részvételével tartott vita a magyarországi helyzetről. 

Ahogy várható volt, az Európai Bizottság alelnöke aggodalmait fejezte ki, Orbán Viktor az itthon is ismert paneleket pufogtatta, a baloldali, liberális és zöld képviselők pedig olykor durva hangnemben támadták a magyar miniszterelnököt a CEU-törvény és az elfogadás előtt álló civiltörvény miatt. 

A korábbi ilyen vitáktól eltérően Orbán ezúttal a Fidesz pártcsaládjától, az Európai Néppárttól is kapott kritikákat. Ám erre is számítani lehetett az elmúlt napok üzenetei alapján. Orbán és a magyar közönség számára így sok újdonságot nem tartalmazott a nagyjából másfél órás plenáris vita.

A vitát, és az azt követő sajtótájékoztatót itt olvashatja vissza percről percre>>>

Mire kellett a magyar virtus?  

Orbán a brüsszeli induláskor azt írta ki a Facebookjára, hogy "elkél ma a magyar virtus". Ezzel azt üzente a táborának, hogy nagy támadásra számít, de kész megvédeni a "hazát", ezzel a fordulattal kezdte a brüsszeli beszédét is.

Orbán az Európai Bizottáság alelnöke, Frans Timmermans után kapott szót, így módja nyílt részletesen reagálni a Bizottság kemény állításaira. Az EB pár órával előtte jelentette be, hogy  eljárást indít Magyarország ellen a CEU-törvény miatt.

Timmermans erre is kitért, de nem győzte emellett sorolni az aggodalmakat a szerinte megbélyegző civiltörvény vagy az új menekültügyi szabályozás és a kvóták elutasítása miatt. Az alelnök felemlegette az "Állítsuk meg Brüsszelt!" kormányzati szlogent is, amelynek elemeit cáfolta.

Mintha egy fideszes kampányrendezvény lenne

Ezután következett tehát Orbán, aki nem a védekezés taktikáját választotta. Egy-egy pontban tért csak ki a brüsszeli kritikákra, de a beszéde egészében az itthon már jól, Brüsszlben persze kevésbé ismert fideszes panelek ismételgetése volt. 

Szembetűnő volt, hogy az épp Soros Györgyöt célkresztbe állító kormányzati politikájának megfelelően az EP-ben is sorosozással indított. 

A vita önökkel és egy nemzetközi pénzügyi spekulánssal áll fenn

– mondta Orbán Viktor. Majd értetlenkedett, hogy miért fogadják Sorost a legmagasabb szinteken Brüsszelben, miközben "országokat tett tönkre". A sorosozás többször is előjött a beszédben, de emellett gondosan felmondta a kormányzati kommunikáció elemeit.

 • Nemzeti konzultáció: "Négyszer tartottunk ilyet, javaslom önöknek is ezt a módszert" - oktatta ki az EB alelnökét és az EP-képviselőket. Nem akarjuk a nemzeti és az uniós hatásköröket átírni, csak a meglévőket betartani, innen az Állítsuk meg Brüssszelt szlogen is.
 • Szeretjük az EU-t, de: "Az Európai Unió támogatottsága Magyarországon a legnagyobb, 70 százalék feletti. Az emberek támogatják az EU-t de csak akkor, ha az fair és nyílt vitákra épül és képes beismerni, hogy időnként reformra szorul" – mondta Orbán, arra kérve az EP-t, mérjék az országokat egyenlő mércével, fogadják kritikusan az előítéleteiket.
 • Meg kell reformálni az EU-t: "Számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével. A kritika annak szól, hogy az EU-t szeretnénk megreformálni" – mondta Orbán, aki szerint a polgárok bizalmát csak úgy lehet visszaszerezni, ha világos diagnózist adnak a vezetők. "Mi magyarok szeretjük az egyenes beszédet. Világosan akarunk beszélni, még akkor is, ha ez nem mindenkinek tetszik."
 • Migránsok: "Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy kötelező érvénnyel telepítsenek be menekülteket az országba, erről mi szeretnénk dönteni. Soros György és NGO-i évente 1 millió migránst akarnak az EU-ba szállítani. Mi ezt elutasítjuk!"
 • Civilek és átláthatóság: Nem akar a kormány mást, minthogy az NGO-król lehessen tudni, milyen pénzből működnek. Orbán szerint semmi sem gátolja a törvény elfogadása után sem az érintett szervezetek működését.
 • Rezsicsökkentés: "Nem szeretnénk, ha a rezsiköltségeket kívülről határoznák meg, és az adómegállapítást is nemzeti hatáskörben szeretnénk tartani, mert ez rontaná a versenyképességünket."

A vitát konkrétan kiváltó CEU-ügyet Orbán annyival intézte el, hogy alaptalan vád, hogy bezárná a kormány "Soros egyetemét". Hivatkozott a CEU rektorának levelére, aki azzal nyugtatgatta a diákokat és a tanárokat, hogy meg fog maradni az egyetem (szerda délután ezt az állítását is hamisnak minősítette a CEU). Majd a következő képpel világította meg a helyzetet: "a helyzet olyan, mint amikor gyilkossággal vádolnak meg valakit, és elítélik, miközben a gyilkosság áldozata él, és ő is a vádlottra mutogat."

Durva támadások, kitartó biztatások

Orbán beszédére az egyes képviselőcsoportok vezetői reagálhattak. Itt érvényesült az előre megjósolható koreográfia: a balos és liberális képviselők támadták, az EU-szkeptikusok megvédték Orbánt. Kiemelést érdemel viszont, hogy néppárti, jobboldali, tehát papíron szövetséges képviselők is kritizálták Orbánt, illetve hogy az ellenfelek olykor nagyon durva hangnemben estek a miniszterelnöknek.

Néhány erősebb kijelentés azoktól, akik támadták Orbánt:

 • Gianni Pittella (S&D - szocialisták): "Ön hazudik. Úgy, hogy tudja, hogy hazudik". "Hagyja abba, hogy mi vagyunk a gonoszak, a csúnyák, a rosszak, nem mi akarjuk bezárni az egyetemet, ellehetetleníteni a médiát, mondja meg az igazságot a népének."
 • Guy Verhofstadt (liberálisok): "Mi a következő lépés? Kertész és Konrád könyveit fogják égetni a Kossuth téren? Vagy Máraiét? Ő is kozmopolita szerző, az ilyeneket támadják Magyarországon."
 • Gabi Zimmer (Zöld Baloldal): "Én nem vagyok Soros György barátja, de csodálom, hogy ön mint egykori Soros-ösztöndíjas most ilyen törvényt képvisel." 
 • Philippe Lamberts (zöldek): "Hogyan hasonlíthatja össze az EU-t a Szovjetunióval?" Ahogy bánnak a menekültekkel Magyarországon, az nem keresztényhez méltó."

És néhány idézet azoktól, akik viszont megvédték, üdvözölték, biztatták Orbánt. 

 • Zdislaw Krasnodebski (Európai Konzervatívok és Reformerek): Ő a lengyel kormánypárt, a PiS egyik képviselője, így nem meglepő a kiállás. "Ellenzünk minden olyan próbálkozást, amikor megpróbálnak pellengérre állítani egy tagállamot." Szerinte Soros Györgyről azt is tudni, hogy szíve szerint demokratikus választások eredményeit is megváltoztatná. 
 • Nigel Farage (a brexit legfőbb támogatója): "Orbán úr! Ön egy értelmes ember, hogy bírja ki, hogy nem veri folyamatosan a fejét a falba azt hallva, ami itt történik?" Farage szerint Magyarország bátor volt, hogy a menekültkvótáról népszavazást tartott. Ha az EU-ról tartanának népszavazást, lehet, hogy "csatlakozhatnának a brexit-klubhoz, és közösen csinálhatnánk valami jót".
 • Matteo Salvini (EU-szkeptikusok): "A terroristák vérünket ontják, és közben Orbánt bántja a bizottság?"
 • Beatrix von Storch (német radikális AfD): "Tartson ki, Orbán úr, ön áll a jó oldalon!"

Talán a legnagyobb várakozás az Európai Néppárt vezetőjének, Manfred Webernek a beszédét előzte meg. Weber egyik kezével ütötte, másikkal azonban azért megsimogatta Orbán fejét. 

A néppárti vezető egyszerűen nem érti

Weber a CEU-törvényről azt mondta, "egyszerűen nem érti", hogy a magyar kormány miért akarja elvenni a magyar egyetemistáktól azt az előnyt, amit a CEU, és az a gyakorlat jelent, hogy a CEU amerikai diplomát is adhat.

Még egy dolgot nem értek. Lehet más és más a véleményünk, de amit ezzel a kérdőívvel csináltak, az egyszerűen hangulatkeltés Európa ellen

- mondta a nemzeti konzultációról.

Helyretette Orbánt brüsszeli bürokratázós kijelentéseit is. "Nézzen körbe a teremben, a bürokraták ön körül ülnek" - mutatott például az Orbán mellett ülő Rogán Antalra és a magyar delegációra. Az EP-ben választott képviselők ülnek, mondta.

Végül azonban annyiban megvédte Orbánt, hogy ő legalább eljött Brüsszelbe vitázni. "Román szocialista miniszter bezzeg nem jött el, amikor a romániai korrupció helyzetét kellett megvitatni" – emlékeztetett. 

Orbán Brüsszelben dicsérte az illiberális demokráciát

A frakcióvezetői felszólalások után egy-egy percben kaptak szót a képviselők, ebben már magyar politikusok is részt vettek. Itt a magyr ellenzékiek támadták, a fideszesek védték Orbánt, a magyar parlamentből és közéletből ezt jól ismerjük.

Majd ORbán visszakapta a szót, hogy reagálhasson, ám összességében elmondható, hogy Orbán nem vette fel a kesztyűt. A magyar politikustársaira nem kívánt regálni, szerinte ezt otthon kell megbeszélni. A többi kritikusnak pedig csak egy-egy általánosságot szólt vissza. A Néppárttól azt kérte, ne dőljön be a "kommunista szalámitaktikának", vagyis a Fidesz kizárását ne is mérlegelje.

Emellett még egy említésre méltó gondolatmenete volt. Orbán ismét beszélt, ezúttal Brüsszelben az illiberális demokráciáról. Egy új értelmezést adott, szerinte 

illiberális demokrácia, amikor nem a liberálisok nyernek.

Szerinte ugyanis ha a liberálisok nem nyernek vagy nem részesei a hatalomnak, azt nem tekintik demokráciának, "ebből elegünk van". 

Mivel az EP a magyar helyzetről csak vitázott, nem szavazott, így Timmermanns alelnök szavaival zárult a másfél óra. Az alelnök ezúttal röviden üzent Orbánnak: "mindenkinek lehet saját véleménye, de saját tényei nem". • Tippek
 • Bankszámla