Ágnes
2 °C
11 °C

Szerencsétlen kijelentést tett egy japán miniszter a fukusimai katasztrófáról

2017.04.26. 07:19

Egy óvatlan kijelentése miatt lemondásra kényszerült szerdán a Imamura Masahiro, a fukusimai földrengés utáni újjáépítésért felelős japán miniszter, írja az MTI.

Masahiro kedden délelőtt a kormányzó Liberális Demokrata Párt parlamenti képviselőinek tartott beszámolót a kárfelszámolás kiadásairól, és eközben a következőt mondta: "Jó, hogy északkeleten történt a katasztrófa, mert ha Tokió körzetében következik be, akkor hatalmas károkat okoz."

Imamura Masahiro
Imamura Masahiro
Fotó: Macumoto Tosijuki / MTI

A miniszter rögvest visszavonta kijelentését, és bocsánatot kért. A beszámolón jelen volt Abe Sindzó miniszterelnök is, aki szintén azonnal bocsánatot kért minisztere meggondolatlan mondataiért, amelyek sértik a tragédia áldozatainak emlékét és a Japán északkeleti részén élőket.

Imamura szerda reggel benyújtotta lemondását, és ismét bocsánatot kért, de közölte, hogy a felhívások ellenére nem hajlandó megválni parlamenti mandátumától is. A miniszterelnök Josino Maszajosit, a Fukusima prefektúrából megválasztott parlamenti képviselőt, volt környezetvédelmi miniszterhelyettest jelölte a lemondott tárcavezető helyére.

A 2011 márciusában bekövetkezett földrengés és szökőár 15 ezer 893 ember halálát okozta, 2553 személyt pedig azóta is eltűntként tartanak nyilván. A természeti csapás miatt súlyos baleset történt a két fukusimai atomerőmű egyikében, három reaktor magja is megolvadt, nagy mennyiségű sugárzó anyag került a környezetbe, ami miatt több tízezer embert kellett kitelepíteni az erőmű környékéről.