Bonifác
10 °C
16 °C

Putyin ellenfele már a szemébe kapta a jódot

2017.04.28. 00:18

Orvosi ellátásra szorult az orosz ellenzék vezetője, akit másodszorra öntöttek le a Kreml-párti aktivisták fertőtlenítőszerrel. Alekszej Navalnij ezúttal azonban a szemébe is kapott a zöld, jódtartalmú szerből, így orvosi kezelést is kapott.

Az állami korrupció elleni küzdelmével ismertté vált Navalnijra az általa létrehozott korrupcióellenes alapítvány (FBK) irodájának közelében támadtak.

„Pokolian ég, nehéz érzésteleníteni és ki sem tudom nyitni” – írta szemsérüléséről a 40 éves politikus, aki úgy tűnik, ha Vlagyimir Putyin pozícióit közvetlenül nem is, de a kormányfő, Dmitrij Medvegyev helyzetét meg tudta ingatni a korrupcióról és a kormányfő vagyonosodásáról szóló dokumentumfilmjével. 

A felmérések szerint Medvegyev 42 százalékon áll, azt sem zárják ki, hogy a 2018-as elnökválasztás felé közeledve Putyin elengedné a kormányfő kezét, bár szoros együttműködésük miatt – két elnöki ciklusa között Putyin neki engedte át az államfői széket 2008 és 2012 között – komoly kommunikációs manőverekre lesz szüksége, ha valóban le akarja választani magáról a kormányfőt.

Az országot fórumokkal járó Navalnijt legutóbb Barnaulban öntötték le a volt Szovjetunió területén elterjedt zöld fertőtlenítőszerrel, amit az ellenzéki politikus akkor inkább a maga javára fordított és büszkén vállalva a saját elmondása szerint Shrekre emlékeztető sminket zöld arccal is megtartotta a fórumot.

Az FBK működését azonban a Kreml kedvében járó trollok mellett az állam is megnehezíti. A múlt hónapban házkutatást tartottak az irodákban, mert a szervezet élő közvetítést biztosított az interneten a korrupció elleni tüntetésről, amelyet az ország 84 városában megtartottak.

Az FBK munkatársai közül a bíróság gyorsított eljárásban tucatnyit 5-15 napos elzárásra ítélt.

A szervezet szerint most nem volt ugyanilyen aktív a rendőrség. Kijöttek ugyan a helyszínre, de az épület biztonsági kameráinak felvételére nem voltak kíváncsiak, így az FBK jogi osztályának vezetője saját Twitter-oldalán tette közzé a Navalnijra támadó férfiről készült képeket.