Szilárda
0 °C
6 °C

Nem kérte a páncélozott járművet Egyiptomban a pápa

2017.04.29. 15:32

17 év után újra Egyiptomba látogatott egy vatikáni pápa. II. János Pál 2000-ben járt az arab országban, most Ferenc pápa érkezett Kairóba. A két napos látogatás egyik célja az volt, hogy helyreállítsa a kapcsolatot a muzulmán vallási vezetőkkel. Három héttel ezelőtt az Iszlám Állam fegyveresei legalább 45 embert öltek meg, miután két egyiptomi keresztény templomot támadtak meg.

A látogatás első napján, pénteken a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító al-Azhar egyetemen szólalt fel Ferenc pápa. Beszédében elutasította azokat az erőszakos cselekményeket, amiket a vallás vagy Isten nevében követnek el és a terrorizmus, illetve az erőszak elleni küzdelemre szólította fel a híveket.

A látogatás második napján a légierő kairói stadionjában tartott misét. Az MTI beszámolója szerint mintegy 25 ezer ember gyűlt össze a szertartáson, a CNN viszont 15 ezres tömegről számolt be.

Itt a pápa páncélozott jármű helyett egy golfkocsin haladt körbe, vallási himnuszok, egy kórus, valamint egy zenekar hangjaira. Elmondta, hogy a vallásosság semmit sem ér, mély hit és jótékonyság nélkül.

A katolikus közösségnek bemutatott mise végén Ferenc pápa megáldotta Egyiptom népét mint a kereszténységet elsők között felvevő népek egyikét. Egyben megismételte a könyörületesség gyakorlására tett korábbi felszólítását.