András, Andor
-3 °C
3 °C

Szavazni nem, de utcára mennének az európai fiatalok

2017.04.29. 10:29 Módosítva: 2017.04.29. 10:30

A fiatalok nem nagyon mennek el szavazni, de van, ahol kétharmuk utcára menne, írja a Quartz egy reprezentatív felmérés alapján. A felmérés EU-s támogatással készült, 580 ezer, 35 különböző országban élő fiatalt kérdeztek meg a szavazói szokásaikról. Ez alapján jelent meg a Generation What?!, ami ezek közül 13 országra fókuszál, és a helyi sajtóval együttműködve próbálnak valamilyen metszetet adni arról, milyenek a mostani európai fiatalok.

A Generation What által vizsgált országok közül Görögországban a legelégedetlenebbek a fiatalok, ott 67 százalékuk részt venne egy nagyobb kormányellenes lázadásban. De az olasz, spanyol és francia fiatalok is utcára mennének, ami a polarizálódó politikai környezetben egyáltalán nem meglepő. 

Akik részt vennének egy kormányellenes megmozduláson a felmérés szerint jellemzően arra is igennel válaszoltak, hogy szerintük korruptak-e a politikusok, és rossz irányba tart-e az állam gazdasága.

Az továbbra is egyértelmű, hogy a fiatal európaiakat nagyon nem érdekli a szavazás, az Egyesült Királyságban a legutóbbi általános választásokon 28 százalékponttal esett a fiatalok részvétele az általános választásokon 1992-höz képest. Ez csak azért nincs rendben, mert így egy széles társadalmi réteg nem képviselteti magát a politikában, és az eredmények sem azt tükrözik, amit ők akarnak: ha a fiatalokon múlt volna, nem lett volna Brexit, és az amerikai elnökválasztási térkép is máshogy nézett volna ki. Persze akit ez nem zavar, az nyugodtan ne szavazzon.