Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Öt pontba szedték, hogy tehetné helyre Trump Orbánt

2017-04-28T010124Z 162353486 HP1ED4S02UB7V RTRMADP 3 USA-TRUMP
2017.05.03. 22:15

A Washington Post egy publicisztikában öt pontra bontotta le, hogy tehetné Trump helyre a nyugati értékektől egyre inkább eltávolodó Orbánt. Orbán, mint írja a két szerző (egyikük magyar), túlságosan felbátorodott Trump megválasztásától, de az USA nem hunyhat szemet az olyan intézkedései fölött, mint a civil-törvény vagy a lex CEU, amivel ellehetetlenítené a CEU magyarországi működését.

A véleménycikkben a következő javaslatok szerepeltek:

  1. Tapasztalt diplomatát kell kinevezni magyarországi amerikai nagykövetnek, aki képes kezelni az orosz befolyás hazai megerősödését, és érdemben reagálni az olyan ügyekre, mint például Pharaon magyarországi aktivitása. Colleen Bellről, aki egyébként korábban gyártásvezetőként működött, köztudott, hogy csak az Obama-kampányban nyújtott támogatásáért cserébe jutott a pozícióba.
  2. Trumpnak egyértelművé kell tennie, hogy nem látja szívesen Orbánt a Fehér Ház falai között. Orbán korábban azt állította, az amerikai elnök nagyra tartja országunkat, és őt személyesen meghívta Washingtonba. A cikk írója szerint ez azonban csak Orbán képzeletében történt meg, amit az is mutat, hogy az odalátogató Szijjártó is csak a magyar származású (és azóta távozott) Gorka Sebestyénnel találkozott. A Post szerint az ilyen hazugságokat a Trump-adminisztrációnak cáfolnia kellene. A külügyminisztérium sajtóosztálya azóta nyilvánosságra hozott egy fényképet, amin Szíjjártó és Tom Shannon amerikai külügyminiszter-helyettes találkozója látható, a fotó szerint nem csak Gorkával találkozott a magyar miniszter.
  3. Átmenetileg vissza kell fogni a kétoldali katonai együttműködést. A Post szerint az USA moratóriumot kellene hirdessen a közös gyakorlatokra.
  4. Ha marad a lex CEU, és a civil-törvény, akkor Washingtonnak meg kell vonnia a vízumot a törvényben közreműködő kormánytagoktól és tisztviselőktől. A cikk Vida Ildikó NAV-elnök precedensét idézi, akit André Goodfriend amerikai ügyvivő információja alapján tiltottak ki az Államokból.
  5. Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel és Berlin csöndben nézi, amit Orbán tesz: az Egyesült Államokat nem érdekelheti jobban Orbán, mint az Európai Uniót, de sürgetheti, hogy kezdjenek valamit a helyzettel. A Post szerint indokolt volna, hogy az Európai Bizottság elzárja a pénzcsapot, az pedig, hogy az Európai Néppártban Merkellel együtt a Fidesz is szerepeljen, a cikk szerzője szerint nem megengedhető.

A két szerző azzal zárt, hogy az Egyesült Államok hírnevén nem eshet csorba azzal, hogy egy közép-európai állam elüldözi egy egyetemét, miközben épp a demokrácia eszközeit szedi darabjaira.