Orsolya
9 °C
21 °C

EB-alelenök: Nyugtalanító folyamatok zajlanak Magyarországon és Lengyelországban

2017.05.04. 15:06

Nyugtalanító folyamatok zajlanak Magyarországon és Lengyelországban - idézte az MTI Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első, alapjogokért felelős alelnökét.

A Die Zeitnek adott interjúban arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő egyértelműen antiszemita hangot ütött meg a napokban az Európai Parlamentben, amikor amerikai pénzügyi spekulánsnak nevezte Soros Györgyöt, azt mondta, hogy pontosan így értette a miniszterelnök szavait, és felháborodott, de nem reagált erre a megjegyzésre a vitában.

Ha engedte volna, hogy Orbán Viktor provokálja, a vitáról szóló sajtóbeszámolókat ez a téma dominálta volna, amit el akart kerülni - fejtette ki a volt holland külügyminiszter, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) politikusa.

Arra a kérdésre, hogy most, néhány nap elteltével miként válaszolna, elmondta, az Európai Bizottságnak sokkal erőteljesebben be kell kapcsolódnia a magyarországi nyilvánosságban zajló vitába.

Ez "sokkal-sokkal okosabb, mint kívülről támadni Orbánt vagy más politikusokat" - mondta Frans Timmermans.

A Közép-európai Egyetem körüli fejleményekkel kapcsolatban hozzátette, hogy Orbán Viktor "mindig kipuhatolja, hogy meddig mehet el", és felhagy törekvésével, amikor "látja, hogy nem mehet tovább".

Kifejtette, hogy Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (Pis) konzervatív lengyel kormánypárt elnöke "sokkal ideologikusabb", mint Orbán Viktor, aki mindent megtett azért, hogy választási győzelmet arasson anélkül, hogy kockáztatná a szakítást az Európai Unióval.

A magyar kormányfő hazájában hitet tett a magyar identitás és "az illiberális demokrácia" mellett, Brüsszelben viszont gazdasági növekedésről beszélt és az Európai Néppárt "köreiben sütkérezett". Azonban "ez a játék már nem működik" - mondta.

A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos tüntetések "meglepték a magyar kormányt", és Orbán "elszámította magát".

"Szerintem tudja, hogy ezúttal túl messzire ment" - mondta az EB első alelnöke.

Kiemelte, hogy a magyarok háromnegyede azt akarja, hogy Magyarország feltétlenül maradjon az EU tagja, Lengyelországban pedig a lakosság többsége üdvözli a bizottság által betöltött szerepet a lengyel kormánnyal folytatott vitában.

Ez azt mutatja, hogy az EU-nak van támogatottsága ezekben az országokban, noha a kormányok "Brüsszelt szidalmazzák és a Szovjetunióval hasonlítják össze az EU-t". A bizottságnak "ki kell használnia ezeket a lehetőségeket" - mondta Frans Timmermans.

Lengyelországgal kapcsolatban mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy "a jogállamiság alapvető veszélyeztetése" mindaz, ami az országban történik. Arról is beszélt, hogy "a nacionalistáknak és populistáknak van egy közös céljuk, meg akarják semmisíteni az EU-t", ezért küzdenek.