Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Közösen járőröznek majd a román és a szerb határvadászok

2017.05.05. 21:54

Román és szerb határrendészek közösen fognak járőrözni a két ország határán az illegális bevándorlás és a határmenti bűnözés megfékezése érdekében a román kormány pénteki ülésén jóváhagyott egyezmény értelmében, írja az MTI.

Románia, illetve Szerbia belügyminisztériuma tavaly november 10-én Temesváron kötött megállapodást határőrizeti együttműködésük javításáról. A közös járőrözéstől azt remélik, hogy hozzájárul a két fél közötti információcsere javításához, az államhatár hatékonyabb őrzéséhez, az államhatár jogi státusának biztosításában illetékes román és szerb hatóságok közti együttműködés javításához. A megállapodás határozatlan időre szól.

Tavaly október végén a bukaresti média arról számolt be, hogy feszültség támadt Románia és Szerbia között a menekültek miatt, mivel a két ország közötti toloncegyezmény ellenére Belgrád nem volt hajlandó a Szerbia felől Romániába érkező emberek zömét visszafogadni. A közös határszakaszon 2016-ban tetten ért mintegy 300 határsértő közül több mint 200 visszafogadását elutasította Szerbia.

Idén tavaszig több, mint ezer embert tartóztattak le román határrendészek, ez már most meghaladja a tavalyi éves adatot.