Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Putyin mégis kivizsgáltatja a csecsenföldi melegek ügyét

2017.05.05. 19:35

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz emberi jogi ombudsmannak azt a kérését, hogy alakuljon moszkvai munkacsoport a Csecsenföldön üldözött melegek ügyében, írja az MTI.

Putyin pénteken a Kremlben fogadta Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztost. Az elnök megígérte: beszélni fog a főügyésszel és belügyminiszterrel "a jól ismert értesülések vagy pletykák" ügyében.

Ramzan Kadirov csecsen vezető közölte, hogy a köztársaság vezetése és rendvédelmi szervei készek együttműködni a szövetségi hatóságokkal. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a melegek üldöztetésére vonatkozó hivatalos bejelentést mindeddig nem tett senki, és szerinte az ilyen viselkedés nem jellemző a csecsen népre.

Angela Merkel német kancellár kedden Szocsiban kijelentette, hogy kétoldalú tárgyalásuk során a csecsenföldi melegek jogainak biztosítására kérte Putyint.

Mint ismert, Novaja Gazeta című független orosz napilap április elején közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön mintegy száz homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe. Többüket a lap szerint megkínozták, táborba zárták, hármukat pedig meg is ölték. Az újság minden rendelkezésére álló adatot elküldött az orosz hatóságoknak, köztük 26 olyan ember személyi adatait is, akiket a térségben atrocitások értek azért, mert a saját nemükhöz vonzódnak. Az ügy nemzetközi tiltakozást váltott ki. A csecsen hatóságok rágalomnak minősítették a lap által közölteket, az állítva, hogy Csecsenföldön nem élnek melegek.