Trump kibékült az ausztrál miniszterelnökkel

2017.05.05. 06:09 Módosítva: 2017.05.05. 06:11

Donald Trump amerikai elnök New Yorkban, egy múzeummá alakított második világháborús repülőgép-hordozó anyahajón találkozott csütörtökön Malcolm Turnbull ausztrál kormányfővel, és kijelentette: helyreállt a béke közöttük - írta az MTI. 

"Nagyszerűen kijövünk egymással" - fogalmazott Trump elnök hozzátéve, hogy fantasztikus a kapcsolata az ausztrál miniszterelnökkel.

Malcolm Turnbull volt az a külföldi politikus, akit januári beiktatása után Donald Trump az elsők között hívott telefonon. Ám a beszélgetés kínosra sikeredett, mert az amerikai elnök az egyórásra tervezett telefonbeszélgetést mintegy húsz perc után ingerülten megszakította, s azzal búcsúzott: a menekültekről szóló egyezmény "buta megállapodás" és majd tanulmányozza. Az egyezményt még elődje, Barack Obama kötötte, és kötelezettséget vállalt 1250 menekült befogadására Ausztráliából.

Mike Pence alelnök áprilisban Canberrába látogatott, és megnyugtatta az ausztrál kormányt, hogy bár Trump nem boldog ettől az egyezménytől, az Egyesült Államok kormánya tiszteletben tartja az előző elnök idején kötött menekültügyi megállapodást.

A csütörtök esti találkozó kezdetén nemcsak Trump nyilatkozott elégedetten, Turnbull is leszögezte: "lépjünk túl a menekültügyi megállapodáson". Trump hozzátette még, hogy a nagy visszhangot kiváltott telefonbeszélgetést szerinte eltúlozták az újságírók. "Ezt már régen megbeszéltük. Különben is, nem vagyunk kisgyerekek" - fogalmazott.

A két politikus között sajtóhírek szerint Rupert Murdoch ausztrál születésű amerikai sajtómágnás közvetített. Murdoch jelen volt a csütörtök esti díszvacsorán is.  • Hírek
  • Hírek