Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kormányellenes tüntetést tartottak Varsóban az európai Lengyelországért

2017.05.07. 00:14

Rendőrségi adatok szerint 12 ezren, a szervezők szerint viszont 90 ezren vettek részt a Szabadság Menete elnevezésű kormányellenes tüntetésen szombat délután Varsóban. A demonstrációt a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) szervezte, a megmozduláson más ellenzéki tömörülések vezetői is jelen voltak, írja az MTI.

Az egész országból érkező tüntetők a varsói városháza előtti téren gyűltek össze, politikusok szónoklatai után a főváros egyik fő közlekedési útvonalán, a Marszalkowski utcán vonultak végig lengyel és uniós zászlókat lobogtatva. A résztvevők a "szabad európai Lengyelország", "Lengyelország itt van" jelszavakat skandáltak, valamint azt kiabálták, hogy felelősségre fogják vonni a "jó változás" meghirdetőit.

Ez utóbbi a Jog és Igazságosság (PiS) kormányának mottójára utalt ("Jó változás"). A PO elnöke, Grzegorz Schetyna közös ellenzéki listákat ígért a jövőre esedékes önkormányzati választásokon, valamint győzelmet a 2019-es parlamenti és európai parlamenti, valamint a 2020-as elnökválasztásokon. Schetyna bejelentette: az újból kormányra kerülő PO jogi felelősségre vonja majd a PiS politikusait, amiért jogellenesen cselekednek. "Megígérjük, hogy Lengyelország már soha többé nem veszít Európában 27:1 arányban" - jelentette ki, utalva ezzel Donald Tusk márciusi újraválasztására az Európai Tanács élére, amit a PiS kormánya élén álló Beata Szydlón kívül az összes uniós tagállam kormány-, illetve államfője támogatott.

"Senkinek sem engedjük meg, hogy megváltoztassa az alkotmányt!" - hangsúlyozta a PO elnöke, utalva Andrzej Duda államfő szerdán bejelentett kezdeményezésére, melynek értelmében jövőre véleménynyilvánító népszavazást tartanának egy új lengyel alaptörvényről. A rockkoncerttel záródó tüntetés incidensek nélkül zajlott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!