Trump kirúgta az FBI igazgatóját

2017.05.09. 23:54 Módosítva: 2017.05.10. 00:54

Donald Trump kedden megvált az FBI igazgatójától, James Comey-tól, a döntést a Fehér Ház közleményben jelentette be. Az időzítés elég váratlan és maga a döntés is enyhén szólva szokatlan, a New York Times szerint az FBI-vezetést is teljesen váratlanul érte. 

A szenátus igazságügyi bizottsága múlt szerdán hallgatta meg Comeyt a Clinton-féle email-botránnyal kapcsolatban. Ő vezette azt a vizsgálatot is, ami a Trump-kampány és az oroszok választásba való beavatkozására irányult, ezért is érdekes a döntés. 

James Comey
James Comey
Fotó: Jonathan Ernst / Reuters

Bár korábban rengeteg kritikát kapott, de Comey a múlt heti meghallgatáson azt mondta, úgy véli, nem befolyásolta az elnökválasztás eredményét, hogy nem sokkal a választás előtt nyilvánosságra hozta a Hillary Clintonról szóló információkat, és ma is megtenné ugyanezt. Clinton a veresége után az FBI-t okolta, szerinte Comey azzal, hogy 11 nappal a választás előtt írt egy levelet a kongresszusnak az emailbotrányával kapcsolatban, újra közbeszéd témájává tette az ügyet.

Aztán a napokban kiszivárgott, hogy Comey pontatlan információkat mondott a meghallgatáson az emailbotránnyal kapcsolatban, de nem tudni, hogy összefügg-e ezzel a menesztése.  

A Fehér Ház közleményében az áll: "Donald Trump értesítette James Comey FBI-igazgatót, hogy megbízatása véget ért." Az elnök levelében azt írta, értékeli, hogy Comey többször elmondta, nem nyomoznak ellene, de megfogadta a főügyész és helyettese javaslatát, és úgy látja, az igazgató többé nem alkalmas a pozíciója betöltésére, ezért azonnali hatállyal felmenti. 

"Nagyon fontos, hogy egy olyan FBI-vezetés álljon fel, amely visszanyeri az emberek bizalmát a hivatal munkájában" - fogalmazott Trump. 

Az ötvenhét éves Comey-t még Barack Obama nevezte ki az FBI-igazgatójának 2013-ban,  a megbízatása tíz évre szólt. A Fehér Ház szerint az utód keresését már elkezdték.   • Hírek
  • Hírek