Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előrehozott választást szeretne az osztrák külügyminiszter

2017.05.12. 13:25

Az előrehozott választás a helyes út Ausztriában

- jelentette ki Sebastian Kurz külügyminiszter az MTI híradása szerint.

A miniszter arra reagált, hogy a héten lemondott Reinhold Mitterlehner alkancellár - a kormánykoalícióban is jelen lévő ÖVP elnöke -, Christian Kern szociáldemokrata kancellár pedig ezt követően reformpartnerséget ajánlott Kurznak, akit sokan a pártelnöki poszt várományosának tartanak. Kurz most bejelentette, hogy az új vezető személyéről vasárnap dönt majd a párt vezetése.

Kurz szerint többen kiállnak a sokadik újrakezdés mellett, mondván, hogy ezúttal minden másképpen lesz. "Azonban nem sokkal később ugyanott lennénk, ahol voltunk: a kompromisszumoknál és a folyamatos választási küzdelemnél".

Arra is utalt, hogy a legutóbbi parlamenti választáson, 2013-ban a választók Werner Faymann korábbi kancellára és Michael Spindelegger korábbi alkancellárra voksoltak, az ő lemondásuk óta azonban csak politikai döntések születtek.

Az ÖVP-ről azt mondta: "Nem folytatódhat az, ami eddig volt", a párt jövőbeli vezetőjének személyi és tartalmi döntéseket kell majd hoznia. A pártnak a legjobb emberekre van szüksége, függetlenül attól, hogy párttagok-e vagy melyik tartományból valók.

A néppárti tartományi vezetők csütörtökön amellett foglaltak állást, hogy Sebastian Kurzot, Ausztria jelenleg legnépszerűbb politikusát szeretnék pártvezetőnek. Günther Platter tiroli tartományi vezető arról beszélt, hogy a jövőben Kurznak központi szerepet kell betöltenie a pártban, azonban ennek részleteiről a vasárnapi pártülésen születik döntés.

Hans-Jörg Schelling pénzügyminiszter, néppárti politikus egy pénteki lapinterjúban azt mondta, hogy a kancellár reformpartnerségre vonatkozó javaslata nem hihető, Kern tisztességtelenül viselkedik, folyamatos választási kampányt folytat. A média utóbbi napokban folytatott találgatásaiban Schelling neve is felmerült mint lehetséges alkancellárjelölt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!