Paszkál
10 °C
15 °C

Erdogan Amerikában sem tűri, ha ellene tüntetnek

2017.05.17. 10:46

Kilencen megsérültek, két embert őrizetbe vettek a washingtoni török nagykövetség előtt azután, hogy a képviselettől indulva a török elnök testőrei ellenzéki tüntetőkre rontottak – írta a Voice of America. A tüntetés apropója Recep Tayyip Erdogan washingtoni látogatása volt, de a török elnök és Donald Trump találkozója sem volt megfelelő esemény arra, hogy a diktatúra kiépítésével vádolt Erdogan illiberális rendszerének visszafogottabb arcát mutassa a tüntetés elviselésével.

„Törökország és az Egyesült Államok kapcsolata a közös demokratikus értékeken és a közös érdekeken alapul” – idézte a Qz.com Erdogan Fehér Házban elmondott szavait, miközben öltönyös emberei földön fekvő tüntetők fejét rugdalták a nem éppen a helyzet magaslatán lévő washingtoni rendőrök közelében. További felvétel itt.

Egyes beszámolók szerint a tüntetés először Erdogan-pártinak tűnt, mások szerint már az elején is felbukkant a szíriai kurdok zászlaja is. A szervezetet Törökország ellenségnek tekinti, az Egyesült Államok viszont támogatandó szövetségesnek, amely érdemben tudja visszaszorítani az Iszlám Államot.

„Erdogan testőrei kurd tüntetőket ütlegelnek Washingtonban. Képzeljék el, mit kell akkor átélnünk Törökországban” – írta a Washingtonban élő azerbajdzsáni születésű újságíró, Mahir Zeynalov, aki ellen eljárás indult egy Erdogan korrupciós ügyeit érintő bejegyzése miatt.