Trump le akarta állítani az FBI oroszok körüli vizsgálatát

2017.05.17. 06:59

Kellemetlen feljegyzéssel állt elő a Szövetségi Nyomozó Iroda (FB)I hirtelen elbocsátott igazgatója. James Comey szerint Donald Trump arra kérte februárban, hogy állítsa le az őt és tanácsadói körét érintő lehetséges orosz kapcsolatok körüli vizsgálatokat.

Az Egyesült Államok akkor három hete beiktatott elnöke erre azután kérte Comey-t, hogy már lemondásra kényszerült Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn.

Az amerikai sajtóban megjelent feljegyzést Comey rögtön a februári kérés után készítette. Mivel a vizsgálat nem állt le, sőt, annak tényét az FBI igazgatója nyilvánosan is elismerte, tovább erősödik a gyanú, hogy Trump valóban politikai okokból, az őt érzékenyen érintő vizsgálat leállítása céljából mozdította el Comey-t.

James Comey egy május elején tartott meghallgatáson
James Comey egy május elején tartott meghallgatáson
Fotó: Eric Thayer / Getty Images Hungary

A Fehér Ház visszautasította az elbocsátott igazgató állítását. „Az elnök sem Comey-tól, sem mástól nem kérte egyetlen vizsgálat leállítását sem, beleértve a Michael Flynnt érintőt is” – idézte a közleményt a BBC. A megbeszélés tényét a Fehér Ház elismeri, de a közlemény szerint Comey „pontatlan képet adott” a megbeszélésről.

Márpedig Comey megszellőztetett feljegyzése szerint Trump kifejezetten kérte, hogy engedje el Flynn ügyét, mert a lemondott nemzetbiztonsági tanácsadó „rendes srác”. Ezt az elnök többször megismételte, bár Comey nem reagált a kérésre.

A feljegyzés különösen azért érintheti kellemetlenül Trumpot, mert Comey elbocsátását a republikánusok is értetlenkedéssel fogadták, a legjobb indulattal is rossznak tartva az időzítést a folyamatban lévő, orosz kapcsolatokat firtató vizsgálat miatt.

A Vox cikke már a Watergate-botránnyal vont párhuzamot, amelynek végén – miután az elnök le akarta állítani a kampányt érintő FBI-vizsgálatot – Richard Nixon elnök lemondásra kényszerült.

Kedden már a CNN is felidézte a Watergate-et, megjegyezve, hogy ha Comey szavai hitelesek, akkor az elnök mindenképp súlyos jogsértést követett el.

Ennek nyomán már felmerült az impeachment gondolata is, ezt először Maine független szenátora, Angus King mondta ki. Igaz, ehhez nincsen meg a demokrata többség, az elnökkel szembeni bizalmatlansági indítványhoz a republikánusok egyelőre azért nem adnák a szavazatukat. Intő jel lehet azonban Trumpnak, hogy John McCaine szenátor – egykori republikánus elnökjelölt, akinek egyébként is feszült a viszonya az elnökkel – szintén Watergate-szintű ügynek nevezte az orosz vizsgálatok leállításának elnöki szándékáról szóló híreket.