Polgárháború felé sodródik Venezuela, ez lesz az új Szíria?

2017.05.18. 06:35 Módosítva: 2017.05.18. 06:35

Nicolas Maduro venezuelai elnök parancsot adott szerdán a hadseregnek, hogy 2600 katonát vezényeljen a nyugati Táchira államba a fosztogatások és összecsapások megfékezésére. Közben újabb halálos áldozatot követeltek az április eleje óta országszerte tartó tüntetések, írja az MTI. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet arra figyelmeztetett, hogy a venezuelai válság könnyen a szíriaihoz vagy a dél-szudánihoz hasonló polgárháborús helyzetté fajulhat.  

Vladimir Padrino Lopez védelmi miniszter a VTV állami televízióban bejelentette: kétezer katonának és a különleges alakulatok 600 tagjának átdobására adott parancsot az elnök kérésére. A szocialista államfő  nem sokkal ezelőtt ismét meghosszabbította a dél-amerikai országban tavaly január óta érvényben lévő rendkívüli állapotot. Ez lehetővé teszi számára az alkotmány adta jogok korlátozását és rendkívüli intézkedések bevezetését a szociális szférában, valamint a gazdaságban, a politikában és az igazságszolgáltatásban. 

Szerdára virradó éjjel Táchira államban üzletek tucatjait fosztották ki, és felgyújtottak két rendőrkapitányságot. Zavargások voltak az ország más régióiban is, köztük a főváros Caracas keleti felében, San Antonio Los Altosban pedig álarcos tüntetők barikádokat emeltek.

Padrino Lopez tábornok fegyveres felkelésnek bélyegezte a történteket. Szerinte nem lehet tüntetésekről beszélni. Felforgató cselekményekről azt állította: 

Az elképzelés az, hogy Venezuelát Szíriává változtatják, Táchirát pedig egyfajta Aleppóvá

Venezuelát április eleje óta a Maduro elnök elleni tüntetések egész hulláma rázta meg. Napról napra nő az összecsapások halálos áldozatainak száma: szerdán egy 15 éves fiú halálával együtt 43-an haltak meg. A fiú nem volt a Táchirában lezajlott kedd délutáni tüntetések résztvevője, hanem vásárolni indult, amikor a tüntetők és a nemzeti gárda összecsapásának kereszttüzébe került.

Szerdán Caracasban az orvosok, nővérek és egészségügyi szakdolgozók tüntettek fehér pólóban, miközben velük párhuzamosan az államfő mögött álló "chávezista" mozgalom is tüntetést tartott. Az ellenzék csütörtökre is tüntetést hirdetett a belügyminisztérium épülete elé, szombaton pedig országszerte tiltakozó megmozdulásokat tartanak.

A parlamentet uraló ellenzék az államfőt okolja az országban kialakult súlyos gazdasági válságért, amely drámai mértékű ellátási nehézségekhez vezetett a kőolajban gazdag Venezuelában. Nicolás Maduro alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával és az alkotmány reformjával akarja megoldani a válságot, az ellenzék azonban bojkottálja az elnök erről szóló terveit.

A napról napra súlyosbodó venezuelai helyzet egyre inkább nyugtalanítja a nemzetközi közösséget, és szerdán az Egyesült Államok kérésére első ízben az ENSZ Biztonsági Tanácsa is napirendjére tűzte a kérdést. A tanácskozáson Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet arra figyelmeztetett, hogy

a venezuelai válság könnyen egy a szíriaihoz vagy a dél-szudánihoz hasonló polgárháborús helyzetté fajulhat.

Venezuela ezzel szemben a belügyeibe való beavatkozásnak minősítette az amerikai fellépést, és azt állította, hogy képes megoldani a saját problémáit.

A térség államai erősen megosztottak a venezuelai válság ügyében. Brazília szerdán aggodalmát fejezte ki a határon át érkező venezuelai menekültek növekvő száma miatt, és Raul Jungmann védelmi miniszter bejelentette, hogy kormánya terveket dolgoz ki egy esetleges tömeges menekülthullám kezelésére.  • Tippek
  • Hírek