Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Újraválasztották Róhánit Iránban

2017.05.20. 10:27

Haszan Róháni marad az elnök, miután a hivatalban lévő államfő megnyerte az iráni elnökválasztást. A belügyminisztérium előzetes adatai szerint Róháni a pénteki első fordulóban megszerezte az érvényes szavazatok 58 százalékát, így nincs szükség második fordulóra, írja az MTI.

Az iráni választási iroda vezetője szerint több mint 40 millió szavazó vett részt az első fordulóban. A közel 39 millió érvényes voksból majdnem 22,8 millió érkezett a mérsékelt Róhánira, aki négy éve azzal az ígérettel nyerte meg a választást, hogy nyitottabbá teszi Iránt és több szabadságot biztosít az állampolgároknak.

Róháni 2015-ben megállapodott a vezető nagyhatalmakkal az iráni atomprogram visszafogásáról, cserébe az P5+1 országok (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) enyhítették a nemzetközi szankciókat Teherán ellen. Róhani a megállapodástól azt várta, hogy felszámolja az ország elszigetelődését, valamint fellendíti a gazdaságot.

Legfőbb riválisa, a radikális konzervatív Ebráhim Raiszi a szavazatok 39,7 százalékát szerezte meg. Raiszi több elemző értékelése szerint kifejezetten populista ígéretekkel is kampányolt az elnökválasztás előtt. Többek között az egyenlőtlenségek felszámolását, több millió munkahely létrehozását, a támogatások újbóli növelését és a korrupció felszámolását ígérte.

A végeredményt szombat délután teszik majd közzé.  • Vennék
  • Hírek