Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Húsz afgán rendőrt öltek meg tálib terroristák

2017.05.21. 09:25 Módosítva: 2017.05.21. 09:51

Húsz afgán rendőrrel végeztek a tálibok vasárnap egy összehangolt támadásban Afganisztán délkeleti részén - írja az MTI helyi források alapján.

Biszmillah Afganmal tartományi kormányzó beszámolója szerint több száz állig felfegyverzett tálib hajnali egy órakor összehangolt támadást indítottak több rendőrségi ellenőrzőpont ellen a Zabul tartománybeli Sah Dzsoj és Deh Csopan körzetben. 14 rendőrt öltek meg Sah Dzsojban, hatot pedig Deh Csopanban. 

Gulam Dzsilani Farahi tartományi rendőrfőnök elmondta, hogy a szélsőségesek 40 rakétát is kilőttek a Pakisztánnal határos Zabul tartomány székvárosára, a Kabultól 340 kilométerre délre található Kalatra vasárnap reggel. Farahi úgy tudja, hogy a támadások nem követeltek áldozatokat. A biztonsági erők ellentámadást indítottak, hogy elűzzék a szélsőségeseket a térségből.

A tálibok az elmúlt időszakban jelentősen megerősödtek Afganisztánban, egy hónapja az elmúlt 16 év legsúlyosabb támadását hajtották végre, amelyben mintegy 140 afgán katona meghalt. Miközben a kabuli kormány tavaly januárban az ország területének 71 százalékát ellenőrizte, idén már csak 60 százalékát tartja felügyelete alatt.

Eközben egy német nőt és egy afgán biztonsági őrt meggyilkoltak, egy finn nőt pedig túszul ejtettek Kabulban szombat éjszaka egy svéd civil szervezet által fenntartott vendégház megtámadása során - mondta el Nadzsíb Danis afgán belügyi szóvivő. Egy harmadik külföldit sikerült megmenteni. Afganisztánban gyakran kerül sor túszejtésre váltságdíj reményében, 2001 óta mintegy 100 külföldit ejtettek így fogságba, hogy nyomást gyakoroljanak kormányukra, vagy pénzt csikarjanak ki értük. Afgánokat még gyakrabban rabolnak el, csak 2016-ban 80 üzletembert ejtettek túszul a helyi iparkamara adatai szerint.