Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Szedi áldozatait a Mount Everest a tavaszi szezonban

2017.05.21. 16:33 Módosítva: 2017.05.21. 20:57

Egy amerikai hegymászó a Mount Everest csúcsának közelében meghalt, egy indiai pedig a csúcsról való visszatérés közben eltűnt - írja az MTI helyi expedíciószervezők tájékoztatása nyomán.

Az 50 éves alabamai Roland Yearwood a hegyen halt meg vasárnap, de halálának körülményei még nem ismertek - mondta el Murari Sharma, a katmandui székhelyű Everest Parivar Expedíciós iroda munkatársa. Az indiai mászó, Ravi Kamar a hegyről lefelé vezető úton lett rosszul, nem sikerült eljutnia a legközelebbi táborig, az őt kísérő nepáli serpa viszont elérte a 8000 méteren fekvő tábort. A serpa szintén rossz állapotban érkezett meg, fagyási sérülései vannak és oxigén-palack segítségével lélegzik.

Az amerikai orvos 50 éves volt
Az amerikai orvos 50 éves volt
Fotó: Roland Yearwood / Facebook

Három serpából álló mentőcsapat repült helikopterrel a kettes számú táborba, ahonnan felfelé indulnak a hegyre, hogy megkeressék az eltűnt mászót. A hírek szerint Kamar és vezetője szombat délután 13:30-kor érték el a 8848 méter magas csúcsot, ami késői időpontnak számít, és már alig találkoztak hegymászókkal, amikor elindultak lefelé. Yearwood az Everesten elhunyt harmadik halálos áldozat az idei tavaszi mászószezonban, amely márciusban kezdődött és a hónap végéig tart.

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal idén 371 mászási engedélyt adott ki (darabja 11 ezer dollár, vagyis több mint 3 millió forint), ami rekordnak számít, de idén azért érkezett különösen sok hegymászó, mert 2014-ben és 2015-ben nem volt alkalmuk feljutni a csúcsra. A 2015-ös szezont derékba törte egy földrengési miatti lavina, amelyben 19 mászó lelte halálát és 61 megsérült az alaptáborban. 2014-ben pedig egy másik lavina 16 serpa halálát okozta.

Azoknak a mászóknak, akik érvényes engedéllyel rendelkeztek a 2014-es szezonra, 2019-ig ingyen meghosszabbították az engedélyét, a 2015-ös szezonra váltott engedélyek azonban már csak idén érvényesek, így torlódott fel ennyi mászó az idei tavaszi szezonra. 

A BBC vasárnap közölt értesülése szerint egy brit hegymászó, Tim Mosedale (aki május 16-án ért a csúcsra), megerősítette, hogy a Mount Everest egyik sziklaképződménye, a híres Hillary-lépcső a 2015-ös földrengés következtében leomlott. 2016-ban az Amerikai Himalája Alapítvány fotóin már észrevehető volt, hogy a szikla formája megváltozott, ám mivel hó borította, eddig nem volt bizonyos, hogy mi történt vele. "Ez már hivatalos - nincs többé Hillary-lépcső" - írta a Facebookon Mosedale. A 12 méter magas, csaknem függőleges sziklát Edmund Hillaryról nevezték el, aki 1953-ban elsőként mászta meg. A rajta kialakul természetes "lépcső" volt az az útvonal, amelyen a kevésbé profikat is fel tudták vinni a serpák a csúcsra, a leomlás után veszélyesebb lesz errefelé mászni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport