Trump terrorellenes szövetséget javasol a muszlim országoknak

2017.05.21. 17:47
Az amerikai elnök Rijádban "a jó és a rossz, nem pedig a civilizációk" harcaként írta le a terrorellenes küzdelmet.

Donald Trump egy csúcstalálkozón beszélt, amelyre 55 muzulmán ország küldte el vezetőjét. Az amerikai elnök kijelentette: ez a "nemzetek szövetsége... a közös értékeken és érdekeken alapul" - írja az MTI.

Azt mondta, hogy "az Egyesült Államok nem akarja ráerőltetni az életformáját másokra, hanem a kezét nyújtja az együttműködés és bizalom szellemében".

"Nem azért jöttem, hogy kioktassak másokat, megmondjam nekik, hogyan éljenek, mit csináljanak, miként imádkozzanak. Ehelyett szövetséget ajánlunk" - jelentette ki.

A radikalizáció elleni harcban a muzulmán többségű országoknak kell az élen állniuk, amelyek leginkább megszenvedik a fanatikus erőszakot - vélekedett Trump, aki szombaton érkezett a szaúd-arábiai fővárosba, ahol első nap több tízmilliárd dollár értékű megállapodásokat írtak alá amerikai és szaúd-arábiai cégek.

"Kergessétek ki őket! Űzzétek el őket az imahelyeitekről! Kergessétek ki őket a közösségeitekből! Űzzétek el őket a szent földetekről, és űzzétek el őket a Földről" - szólította fel az amerikai elnök a muszlim országokat a terror elleni közös fellépésre. "A terrorizmus elterjedt a világon. A békéhez vezető ösvény éppen itt kezdődik, az ősi földön, ezen a megszentelt földön" - mondta Trump.

Az elnök szólt Iránról is, amelyet azzal vádolt, hogy aláássa a térséget, "Libanontól Irakig és aztán Jemenig pénzeli, felfegyverzi és kiképzi a terroristákat, akik rombolást és káoszt terjesztenek a térségben", ezért el kell szigetelni Teheránt.

Szintén felszólalt Szalmán szaúd-arábiai király, aki Iránt a világterrorizmus "lándzsahegyének" nevezett. Kijelentette ugyanakkor, hogy országa eltökélte az Iszlám Állam terrorszervezet és minden más terrorcsoport megsemmisítését, legyen "bármi is a vallásuk vagy ideológiájuk".

A muzulmán vallás síita felekezetéhez tartozó Irán a fő vetélytársa a térségben a szunnita ágazatot követő Szaúd-Arábiának. Az Iszlám Állam és az al-Kaida szunnita.

A hírügynökségek Trump beszédével kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy az elnök nem használta a "radikális iszlamista terrorizmus" kifejezést, amelyet az elnökválasztási kampány során gyakran emlegetett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás