Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Kína száz napot kér, hogy nyomást gyakoroljon Észak-Koreára

2017.05.22. 11:41

Hszi Csin-ping kínai államfő száz nap türelmi időt kért Donald Trump amerikai elnöktől, hogy nyomást gyakorolhasson Észak-Koreára, írja az MTI japán lapokra hivatkozva. A határidő júliusban jár le, amikor a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján az amerikai és a kínai vezető ismét találkozhat.

A kínai és amerikai vezető április elején találkozott az Egyesült Államokban, akkor kérte meg Hszi Csin-ping Trumpot, hogy az USA száz napig ne hozzon kemény egyoldalú intézkedéseket Észak-Korea ellen.  A japán lap szerint abban is megállapodtak a felek,  hogy egy nagyobb észak-koreai provokáció esetén mindketten határozott egyoldalú intézkedéseket tesznek. 

Trump Kínának is keresztbe tehet Phenjan miatt

Trump a találkozón jelezte a kínai elnöknek, hogy az amerikai adatok szerint Észak-Korea a külkereskedelmének 90 százalékát Kínával bonyolítja le, tehát minden adott, hogy nyomást gyakoroljon Kim Dzsongunra. Amennyiben pedig Peking nem használja a befolyását, akkor az USA egyoldalúan szankciókat léptet érvénybe az Észak-Koreával együttműködő vezető kínai vállalatok és pénzintézetek ellen. Az újság szerint az amerikaiak megtiltanák, hogy ezek a cégek amerikai bankokkal és vállalatokkal üzleteljenek, ami komoly csapást mérne a kínai gazdaságra.

Phenjan vasárnap újabb sikeres kísérletet hajtott végre egy új, Pukgukszong-2 típusú közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával. Kim Dzsongun észak-koreai diktátor személyesen nézte meg a rakéta indítását, és mivel elégedett volt a teszt eredményével, utasítást adott a rakétatípus sorozatgyártására.

Oroszország szerint az USA is fogja vissza magát

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn maximális önmérsékletre szólította fel az Egyesült Államokat az észak-koreai rakétakísérletek kérdésében. Megerősítette, hogy Moszkva és Washington több csatornán keresztül is kapcsolatban áll Észak-Korea ügyében, és bár szerinte Phenjan nem könnyíti meg a helyzetet, Washingtonnak is vissza kellene fognia magát.

Az orosz politikus szerint az amerikai hadgyakorlatok méretének növelése, a korszerű fegyverrendszerek telepítése csak tovább fokozza a feszültséget, amit Moszkva határozottan ellenez.