Megnevezték a manchesteri merénylőt, akit csendes, udvarias fiúnak ismertek

GettyImages-687172980
2017.05.23. 14:01 Módosítva: 2017.05.23. 18:18
  • Hétfő este, helyi idő szerint fél 11 után robbanás történt Ariana Grande manchesteri koncertjének végén, a robbanásban legalább 22-en meghaltak és 59-en megsebesültek.
  • A koncert közönsége, így az áldozatok is túlnyomó többségben tizenéves lányok. Egy nyolcéves kislány is életét vesztette.
  • A merénylő a helyszínen meghalt, Theresa May keddi beszéde szerint a rendőrség tudja, ki volt a férfi – igaz, egyúttal a lakosság segítségét is kérte, hogy a rendőrség minél több információhoz jusson.
  • Felfüggesztették a június 8-án esedékes előrehozott parlamenti választás kampányát is.
  • Kedd dél körül őrizetbe vettek egy 23 éves férfit a merénylettel kapcsolatban.
  • A nemzetközi közösség egyként elítélte a merényletet.
  • Az első azonosított áldozat a nyolcéves Saffie Rose Roussos. Legalább két lengyel állampolgár is meghalt, mindketten szülők voltak.

Az Iszlám Állam vállalta magára az öngyilkos manchesteri merényletet. A hír korábban is felbukkant, de csak kedden délutánra kapott megerősítést – derült ki a Sky News híréből.

A hétfői és kedd délelőtti eseményekről bővebben itt olvashat.

Magyar idő szerint kedd délben beszédet mondott a Downing Street 10. előtt a brit kormányfő. Theresa May a gyász mellett elismerően szólt a bátor orvosokról, nővérekről, civilekről, akik életüket kockáztatva siettek a bajba jutottak segítségére. „Ahogy halad az idő, ezekre a bátrakra fogunk emlékezni”, nem pedig a gyáva merénylőre – mondta May, aki konkrétumok nélkül elárulta azt is, hogy

a rendőrség tudja, ki volt a támadó.

Rövid idő alatt a manchesteri volt a 18.  terrortámadás  Európában, amik során összesen 300 ember életét oltották ki.

A merénylő csendes, udvarias fiatalember volt

A rendőrség szerint a támadót Salman Ramadan Abedinek hívták. A 22 éves férfi líbiai származású manchesteri lakos volt, tette váratlanul érte a közössége tagjait.

Le vagyok döbbenve. Olyan csendes, udvarias fiú volt, mindig tisztelettudóan viselkedett velem. Nem olyannak ismertem, aki ilyet tenne

– nyilatkozta a Guardiannek a líbiai közösség egy másik tagja.

Rengeteg fegyveres rendőr az utcákon

Theresa May hangsúlyozta: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában. A manchesteri merénylet nyomán a Scotland Yard megerősítette londoni járőrtevékenységét, és részletesen felülvizsgálja a brit főváros rendezvényeinek biztosítási terveit. A Scotland Yard már megkezdte a hétvégi londoni sportesemények rendőri biztosítási terveinek felülvizsgálatát, különös hangsúlyt helyezve a Wembley stadionra, ahol szombaton az angol kupadöntőt játsszák.

A londoni rendőrség kedd esti közleménye szerint emellett emelt létszámú, fegyveres és fegyvertelen rendőrökből álló egységek kezdenek „megnyugtató célú, jól látható” járőrözést London kiemelt körzeteiben és olyan negyedeiben, amelyeket rendszerint tömegek látogatnak.

Nem tudnak magyar áldozatról

Szijjártó Péter elmondta: várják azok hívását, akiknek rokona, ismerőse ott volt a Manchester Arenában, és most nem tudják felvenni vele a kapcsolatot. A reakciókról bővebben itt olvashatnak>>>

Azonosították az első áldozatokat

A merénylet első hivatalosan is azonosított áldozata a 18 éves Georgina Bethany Callander. Az egészségügyi iskolás lány anyjával együtt hunyt el a helyszínen. A második azonosított áldozat a nyolcéves Saffie Rose Roussos. A kislány anyjával és nővérével érkezett Lancashire-ből a koncertre. Őket sérülésekkel kórházban ápolják, írta a New York Times. 

A hatóságok megkezdték az áldozatok nevének nyilvánosságra hozatalát.  Az 59 sebesült között 12 még nincs 16 éves.

A közösségi oldalakon tucatnyi fiatalt keresnek, akik reggelig nem értek haza a koncertről – írta a Metro.co.uk. 

A világ vezetői kiállnak Anglia mellett

Angela Merkel részvétét nyilvánította az áldozatoknak, sebesülteknek és a hozzátartozóknak, felfoghatatlannak nevezve a történteket. Donald Trump telefonon fejezte ki együttérzését, és felajánlotta Londonnak az Egyesült Államok segítségét a merénylet kivizsgálásához.

Hszi Csin-ping kínai elnök II. Erzsébet királynőt hívta fel, és biztosította őt Kína támogatásáról, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban ígérte meg, hogy megbűnhődnek a merénylet megrendelői.

Rajtuk kívül többek között Andrej Duda lengyel államfő, Charles Michel belga, Malcolm Turnbull ausztrál, Justin Trudeau kanadai kormányfő, Evo Morales bolíviai elnök, a mexikói kormány, a japán kormány szóvivője és a tunéziai külügyminisztérium is támogatásáról biztosította az országot. 

Már sikerült trollkodni a merénylettel

Miközben tucatnyian keresik gyermekeiket, akik a koncertről nem tértek haza, van, aki viccesnek tartja, hogy olyanokat is kerestet, akik nem tűntek el. „Kicsi Frankie” például soha nem tűnt el, egy gyakran megosztott kép egy Down-szindrómás kisfiúról.

Tegnap viszont úgy bukkant fel, mint akit a bátyja elvitt a koncertre, de a robbanás óta nem találja. Csak erről a helyről 17 ezer megosztást kapott a fotó.

Némaságba borult a város

II. Erzsébet Nagy-Britanniához intézett üzenetében arról szólt, hogy a koncertről hazainduló gyermekek, felnőttek életét kioltó barbár merénylet sokkolta az egész nemzetet. 

Manchesterben kedden is megmaradtak a lezárások. Délről és nyugat felől ugyan zavartalanul haladnak a belvárosba a buszok, északról és keletről azonban a két kilométerrel korábban megállnak a környék lezárása miatt, ez vonatkozik a Victoria pályaudvarra is. A stadion és a közelben lévő katedrális, valamint a szomszédos bevásárlóközpont körüli utcákba a gyalogosok és a sajtó sem mehetnek be. Egész délelőtt helikopterek köröztek a belváros felett.

2017-05-23T081645Z 1503007680 RC112AECD270 RTRMADP 3 BRITAIN-SEC
Fotó: Andrew Yates / Reuters

„Az emberek csendesek, nem beszélgetnek a buszon” – mondta a belvároson naponta áthaladó Rita, aki két éve él Manchesterben. „Kevesebb az autó is, az utcák is néptelenebbek, eltűntek az utcazenészek, akik máskor húszméterenként állnak egymástól, de nincsenek kint az utcai árusok sem” – adott képet a merénylet előtt bevásárlós, sétálós, turistaközpontként ismert helyszínről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport