Menesztették a cseh oligarchaminisztert

2017.05.24. 18:50

Milos Zeman cseh államfő szerdán visszahívta hivatalából Andrej Babis pénzügyminisztert, és a tárca élére Ivan Pilnyt nevezte ki. Andrej Babis menesztését Bohuslav Sobotka kormányfő még május 5-én javasolta az államfőnek, de Zeman nem sietett Babis menesztésével, írta az MTI. A huzavona belpolitikai feszültséget és kormányválságot váltott ki Csehországban. Sobotka Babis leváltásának szükségességét azzal indokolta, hogy a pénzügyminiszter ellen adócsalás gyanúja merült fel, illetve törvényellenesen, saját érdekében befolyásolta a korábban tulajdonában lévő médiát.

Andrej Babis a kormánykoalíciós ANO mozgalom elnöke, Pilny szintén tagja a mozgalomnak. Milos Zeman késlekedését elsősorban néhány napos kínai látogatásával indokolta. A beiktatási ceremónián az államfő Babist "távozó miniszternek" nevezte, az ellene felmerült gyanút, kritikát nem említette, és a "sikeres kormányzati munkájáért" köszönetet mondott neki. Korábban azt is kifogásolta, hogy a koalíciós szerződéssel ellentétben a szociáldemokrata (CSSD) kormányfő Babis menesztését nem vitatta meg az ANO vezetésével.

Andrej Babis nem ért egyet saját menesztésével a pénzügyi tárca éléről, az őt ért vádakat elutasítja. Felszólította Sobotkát, hogy ne ismételje nyilvánosan a szerinte alaptalan vádakat, mert azokat rágalomnak tekinti, és büntetőeljárást kezdeményez ellene. A miniszterelnök úgy reagált, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni. Zeman és Sobotka május eleje óta, amikor a tévékamerák nyilvánossága mellett szólalkoztak össze a Hradzsinban, hivatalos rendezvényen most találkoztak első ízben.

Sobotka Babis menesztését először saját lemondásával akarta elérni, ami szerinte és az eddigi szokásjog szerint is az egész kabinet lemondását jelentette volna. Miután azonban kiderült, hogy Zeman a miniszterelnök lemondását szó szerint csak az ő lemondásaként értelmezné, és a kabinet tagjait helyükön hagyná, Sobotka megváltoztatta véleményét, és csak Babis menesztését javasolta az államfőnek.

Amikor találkozót kért az államfőtől, Zeman úgy tett, mintha a kormányfő saját lemondását hozta volna el neki, és a két politikus a tévékamerák előtt csapott össze. A prágai sajtó ezt a jelenetet a cseh politika eddigi mélypontjának nevezte. Andrej Babis szerdán újságírók előtt kijelentette: azért fogadta el végül is menesztését, mert nem akart a Zeman-Sobotka közötti "számlakiegyenlítés" tárgya lenni.

Azt mondta, hogy a kormánykoalícióban rossz a hangulat, nagy a feszültség, ezért távozását nem sajnálja. Az ANO élén a következő hónapokban az októberre kiírt képviselőházi választásra fog összpontosítani. Az ellenzék szerint Babis távozásával a cseh kormányválság ugyan formálisan megoldódott, de a felgyülemlett belpolitikai problémákat csak az október 20-ra és 21-re kiírt parlamenti választás tudja megoldani.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla