Manchesteri terrortámadás: újabb képek a merénylőről

2017-05-24T135806Z 1825024310 RC1E0B0D2800 RTRMADP 3 BRITAIN-SEC
2017.05.25. 09:13 Módosítva: 2017.05.25. 19:32

Újra összeült a brit kormány vészhelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA. Theresa May brit miniszterelnök a BBC tudósítása szerint a tanácskozás után azt jelentette be, hogy kritikus marad a terrorfenyegetettség szintje.

Csütörtökön a Sky News nyilvánosságra hozta a manchesteri terrortámadást elkövető öngyilkos merénylőről egy bevásárlóközpontban készült kamerafelvételeket. A felvétel a robbantás előtt három nappal, május 19-én készült az Arndale plázában - ahol egyébként kedden egy állítólagos lövés miatt pánik alakult ki, ezért kiürítették. A fotók tanúsága szerint Abedi egy hátizsákot vásárolhatott a plázában, legalábbis arról még lelóg az árcédula. A német hatóságok megerősítették a hírszerzés értesüléseit, miszerint Salman Abedi négy nappal a támadás előtt járt a németországi Düsseldorfban. Angliából repült oda, de a reptéri tranzitzónát nem hagyta el. 

Két újabb embert vettek őrizetbe a manchesteri terrortámadással összefüggésben, legalábbis erről adott hírt twitteren az AFP hírügynökség. Egy nőt elengedtek - tette hozzá az ügynökség. Ezt megelőzően is voltak hírek arról, hogy 8 embert őrizetbe vettek, köztük a merénylő Líbiában élő apját, Ramadán Abedit. Az apa mellett szerdán Salman Abedi testvérét is őrizetbe vették Líbiában.  

A BBC arról is ír, hogy a brit rendőrség nem hajlandó megosztani a nyomozás során szerzett információkat az amerikai kollégákkal azután, hogy a médiának kiszivárogtak a bombáról készült fotók. (Ez nem egyedi eset. Lord Blair, a Metropolitan Police korábbi vezetője azt mondta, hogy a 2005 júliusi londoni bombamerénylet után is szivárogtak ki a médiának olyan információk, amiket az amerikai szervek a britektől kaptak.)

Trump: Rendkívül aggasztó a kiszivárogtatás

Rendkívül aggasztó a bizalmas információk kiszivárogtatása a sajtónak, a tetteseket felelősségre kell vonni - írta közleményében Donald Trump amerikai elnök csütörtökön, miután a brit hatóságok bejelentették, hogy leállítják a manchesteri terrortámadás vizsgálata során begyűjtött értesülések megosztását az amerikai szolgálatokkal, ugyanis ezek rendre eljutottak a sajtóhoz.

Trump vizsgálatot fog kezdeményezni az ügyben, az ilyen típusú információk kiszivárogtatása ugyanis komoly biztonsági fenyegetést jelent - írja az MTI.  

Bosszúvágyból cselekedett?

Az öngyilkos merényletet a 22 éves Salman Ramadan Abedi követte el. Ő líbiai származású, de már Manchesterben született. Az apja meglepődött fia tettén. "Úgy öt napja beszéltem vele legutóbb. Nem volt semmi baj, minden rendben volt" - nyilatkozta Ramadán Abedi a Reutersnek. A merénylő apja abban is biztos, hogy a fia nem volt tagja az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek. "Salman nem tartozott semmilyen szervezethez. Az egész család meghökkent, mert Salman nem hitt ilyesmiben, nem foglalkoztatták ilyen ideológiák. Elítéljük az ilyen, civilek és ártatlanok ellen elkövetett terrorcselekményeket" - mondta a feltételezett öngyilkos merénylő édesapja. Az al-Arabija hírtelevízió szerdán arról számolt be, hogy a líbiai hatóságok szélsőségesként tartották számon Ramadán Abedit. 

Az angol Independent úgy tudja, hogy a manchesteri merénylő az anyját és testvérét is felhívta, mielőtt felrobbantotta magát hétfő éjjel Ariana Grande koncertjének végén. Negyed órával a merénylet előtt telefonált haza nekik, az anyjával azért akart beszélni, hogy bocsánatot kérjen, és elbúcsúzzon tőle. 

A család barátja elmondta a sajtónak, hogy Salman Abedi egyik barátja azután halt meg, hogy brit fiatalok 2016 májusában Manchesterben megkéselték. "Az incidens feldühítette a Manchesterben élő fiatal líbiaiakat, főként Salmant, aki kijelentette: bosszút kíván állni" - mondta.

A Sky News arról számolt be, hogy a merénylő Abedit nagyjából két hónapja kitiltották abból a mecsetből, ahova járt, mert agresszíven viselkedett. 

32 ember továbbra is kórházban

Csütörtök délután a sérültek állapotáról is sajtótájékoztatót tartottak: a manchesteri kórház nevében Bob Pearson elmondta, öt gyerek és öt felnőtt továbbra is kritikus állapotban van, de más sérültekre is további műtétek várnak. Harmincketten továbbra is kórházban vannak. A robbanás olyan erejű volt, hogy Pearson egy 1996-os IRA-támadás óta nem látott ilyen súlyos sérüléseket. 

II. Erzsébet brit királynő (j) a 14 éves Evie Mills-szel beszélget a Manchesteri Királyi Gyermekkórházban ahol felkereste a manchesteri robbantás sérültjeit 2017. május 25-én.
II. Erzsébet brit királynő (j) a 14 éves Evie Mills-szel beszélget a Manchesteri Királyi Gyermekkórházban ahol felkereste a manchesteri robbantás sérültjeit 2017. május 25-én.
Fotó: Peter Byrne / MTI

A 23 éves amerikai énekesnő, Ariana Grande, akinek a koncertjén történt a terrortámadás, lemondta a turnéjának következő két heti európai programját, a turné június 7-ig lesz felfüggesztve. 

Május 22-én este fél 11 után robbanás volt Ariana Grande koncertjének végén a 21 ezer férőhelyes Manchester Arenában. Legalább 22-en meghaltak és 59-en megsebesültek. Az áldozatok és sérültek többsége tinédzser. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A merénylő nem volt egyedül. Őrizetbe vettek egy 23 éves férfit is a merénylettel kapcsolatban.

A manchesteri merényletet megelőző másfél évben 18 terrortámadásban 300-an haltak meg Európában.

27 kórházban lesz készenlét

Csütörtökön huszonhét nagy angliai kórházat kértek meg arra, készüljenek úgy a hétvégére, hogy legyen mozgósítható személyzetük, amennyiben újabb terrortámadás történne. 

Nálunk nem emelik a terrorkészültségi szintet

A manchesteri terrorcselekmény után Magyarországon nem emelik a terrorkészültségi szintet, de bizonyos rendezvények biztosítását kiemelten kezelik - nyilatkozta a belügyminiszter újságíróknak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában tartott csütörtöki meghallgatása után. 

Pintér Sándor példaként emelte ki a budapesti FINA vizes világbajnokságot, a magyarországi Forma-1-es futamot és a nyári Sziget fesztivált. Utóbbi közönségét a manchesteri rendezvényközpont hétfő esti koncertjének közönségéhez hasonlította, amely ellen terrortámadást követtek el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport