Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Az USA interkontinentális ballisztikus rakéta elfogását gyakorolja

2017.05.27. 07:54

Az Egyesült Államok a jövő héten interkontinentális ballisztikus rakéta elfogását gyakorolja, egy olyan típusét, mint amilyennel Észak-Korea tervezi felszerelni hadseregét, írja az MTI. A tesztet keddre tervezik - közölte pénteken az amerikai védelmi minisztérium.

Az elfogó rakétát a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról indítják, míg a célpontként használandó rakétát a Marshall-szigetek közelében található, csendes-óceáni Kwajalein korallzátonyról.

A kísérlettel szeretnének megbizonyosodni az Alaszkában és Kaliforniában telepített, az interkontinentális rakéták ellen létrehozott rakétavédelmi rendszer hatékonyságáról.

A legutóbbi ilyen teszt 2014-ben sikeres volt, de az előző három nem. A kísérletek 1999-es kezdetétől 17-szer tették próbára a rendszert, ebből kilencszer sikeresen.

Szakértők korábban ahhoz hasonlították a rakétavédelmi kísérlet nehézségi fokát, mint ha egy puskagolyót szeretnének eltalálni egy másikkal az űrben. A rendszernek része számos, a világban telepített radarállomások hálózata, amelyek feladata észlelni és követni az esetleges ellenséges rakétát. Ezeknek az adatoknak a birtokában indítanák ezt követően az elfogó rakétát, amely mozgási energiájával semmisíti meg célpontját.

Az amerikai kísérlet egy olyan időszakban történik, amikor Észak-Korea több rakétakísérletet hajtott végre, hogy olyan ballisztikus rakétát fejlesszen ki, amely képes elérni az Egyesült Államok területét.