Laura, Alida
15 °C
32 °C

Újabb két embert kaptak el a manchesteri robbantással kapcsolatban

2017.05.27. 11:26

A brit rendőrség két újabb embert tartóztatott le a 22 ember halálát okozó kedd hajnali manchesteri terrortámadással kapcsolatban – írja a Reuters.  A két férfit a várostól északra vették őrizetbe, miután berobbantották az ajtót az épületben, ahol tartózkodtak. A BBC délben arról számolt be, hogy egy folyamatban lévő, a terrortámadáshoz kapcsolódó  kutatás miatt a manchesteri Moss Side városrész egy részét evakuálták. A rendőrség szerint elővigyázatosságról van szó, így garantálják mindenki biztonságát.

Eközben a terrorkészültségi szintet szombaton mérsékelték az Egyesült Királyságban, a kritikusról súlyosra (a legmagasabb szintről a második legmagasabbra), ami azt jelenti, hogy egy esetleges terrortámadást még mindig nagyon valószínűnek tartanak, de nem olyannak, aminek a bekövetkezése a küszöbön állna. A döntést a terrorizmus-elemző központ hozta meg, és Theresa May, a brit miniszterelnök jelentette be a kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének értekezlete után.

May szerint a rendőrség elmúlt 24 órás tevékenysége vezetett a fenyegetettség mérsékléséhez. A rendőrök a támadás óta nagy erőkkel dolgoznak a Salman Abedi nevű robbantó mögött álló terroristahálózat felszámolásán, a mostani letartóztatásokkal együtt már 11 embert tartanak őrizetben, két továbbit pedig a kihallgatás után már korábban elengedtek. A rendőrség szerint óriási lépéssekkel haladnak a nyomozásban és már a hálózat nagy részét felszámolták.

A Times nevű brit lap szerint a hírszerzés 23 ezer Nagy-Britanniában élő dzsihádistát azonosított. A Reuters egy a nyomozásra rálátó forrása a héten azt mondta, a biztonsági szolgálatok 500 aktív műveletet folytatnak háromezer olyan emberrel kapcsolatban, akik veszélyt jelenthetnek. A hatóságok ugyanakkor arra biztatják az embereket, hogy legyenek résen, de ne féljenek, vegyenek részt a tervezett programokon és érezzék jól magukat.

Mindeközben a manchesteri rendőrség szerint a robbantást követően szerdán az átlagos 28-ról 56-ra emelkedett a bejelentett gyűlölet-bűncselekmények száma, bár azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ennek a terrortámadás-e az oka.

A legmagasabb riasztási szint lehetővé tette, hogy a kiemelten védett helyszíneken fegyveres katonai alakulatok csatlakozzanak a rendőrökhöz, összesen körülbelül ezer katona segítette a rendőrjárőröket, írja az MTI. A háromnapos nagy-britanniai hétvégén rengeteg sport-és kulturális rendezvény lesz. Theresa May azt mondta: ezek biztosításában a készültség mérséklése ellenére még részt vesznek a katonák, őket hétfő éjféltől, fokozatosan kezdik majd visszahívni.