Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Közel 80 embert mérgezéssel szállítottak kórházba egy albániai ellenzéki rendezvényről

2017.05.28. 20:13

Legalább 76 embert szállítottak vasárnap mérgezési tünetekkel az albán főváros, Tirana kórházaiba az ellenzéki, jobboldali Albán Demokrata Párt (ADP) választási kampánynyitó rendezvényéről, írja az MTI.

A macedóniai Alsat-M televízió úgy tudja, a kórházba szállítottak között van Lulzim Basha, az ADP vezetője is. A rendőrség szerint a rendezvény résztvevőinél azonos tüntetek jelentkeztek: égető érzés a szemekben és a felsőtest bőrfelületének kipirosodása.

A szemtanúk beszámolója szerint a gyűlésen az ADP-vezető fellépése közben fehér port láttak a levegőben.

A tiranai rendőrségre hivatkozva a televízió közölte azt is, hogy a szükséges orvosi ellátást követően a kórházba került aktivisták többségét hazaengedték, azonban három - súlyos állapotban lévő - páciens további kezelésre szorul.

A biztonsági erők közlése szerint a tiranai főügyészség szakértői külön csoportot hozott létre az incidens kivizsgálására. A hatóságok egyelőre nem értékelték a történteket.

Albániában június 25-én tartanak parlamenti választást, az előzőt 2013 júniusában rendezték. Azon a Szocialista Párt vezette baloldali választási szövetség győzött a szavazatok 57 százalékával, a jobboldali Albán Demokrata Párt - amely előtte 8 évig hatalmon volt - 39 százalékot szerzett.