Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Merkel: Európa nem számíthat az USA-ra

2017-05-27T075159Z 970618867 RC1EFBC59260 RTRMADP 3 USA-TRUMP-G7
2017.05.28. 18:24

Európának saját kezébe kell vennie sorsát - erről tartott beszédet az MTI összefoglalója szerint Angela Merkel német kancellár egy nappal a G7 csúcstalálkozó vége után, vasárnap, a CDU és a testvérpárt CSU közös rendezvényén, München Trudering városrészében. Azt mondta: elmúlóban van az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire.    

Merkel a BBC szerint megjegyezte: az elmúlt napokban alkalma volt ezt megtapasztalni. A G7 csúcsra utalt ezzel. Merkel szombaton lesújtóan nyilatkozott a klímamegállapodással kapcsolatos vitáról, amely Donald Trump miatt nem hozott eredményt. Az amerikai elnök azt ígérte a Twitteren, hogy a jövő héten hoz végleges döntést az ügyben.

Merkel szerint "nekünk, európaiaknak tényleg saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat", és ugyan meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, valamint jó viszonyra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal, de

tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért. 

Németország "ahol csak tud, segít" európai uniós partnereinek, mert "Németországnak csak akkor mehet jól a sora, ha Európának jól megy a sora", tette hozzá a kancellár. A német kancellár arról is beszélt, hogy az új francia elnökhöz, Emmanuel Macronhoz fűződő kapcsolatot prioritásként kezelik.

Az MTI ismerteti a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap Titkos terv Európának című cikkét, amely szerint a berlini kancellári hivatalban már formálódik is egy terv az EU megerősítésére a Brexit és Trump elnökké választása nyomán. A cikk rámutat, hogy Merkel néhány hete új, szokatlanul szenvedélyes hangnemben beszél az EU-ról, illetve Európáról. A lap szerint a kancellári hivatal megbízásából belső használatra készülő közvélemény-kutatásokból Merkel és környezete azt érzékeli, hogy a közhangulat EU-párti irányba változik.

Angela Merkel
Angela Merkel
Fotó: Matthias Balk

A vasárnapi bajorországi rendezvény volt a Bundestag-választást felvezető kampány első nagyobb szabású CDU/CSU-s eseménye. Hagyományos módon egy sörsátorban rendezték meg. Az MTI szerint leginkább annak bemutatását szolgálta, hogy a testvérpártok félretették a menekültügy körüli vitákat és együtt küzdenek a választási győzelemért. A rendezvényt eredetileg keddre tervezték, de a manchesteri terrortámadás miatt elhalasztották.