Észak-Korea nagyon nem bír magával

2017.05.29. 05:24

Észak-Korea hétfőn hajnalban ismét felbocsátott egy ballisztikus rakétát – adta hírül a dél-koreai hadsereg. A vezérkari hivatalos nyilatkozatban először ugyan azonosítatlanként szerepel a fellőtt tárgy, ám a Jonhap dél-koreai hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy valószínűleg ballisztikus rakétáról van szó.

Ezt később megerősítette a dél-koreai vezérkar is: a szakértők elemzései szerint Észak-Korea Scud típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely hat percet repült, és 450 kilométert tett meg, mielőtt a Japán-tengerbe csapódott. 

A rakétát Vonszan városának környékéről lőtték fel kelet felé irányozva. A hírről azonnal értesült Dél-Korea elnöke, Mun Dzsein, aki rögtön összehívta – helyi idő szerint reggel fél nyolcra – a nemzetbiztonsági tanácsot.

Észak-Korea legutóbb egy hete hajtott végre – általa sikeresnek mondott – kísérletet közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely 560 kilométeres magasságot ért el, és mintegy 500 kilométeres távolságra repült, mielőtt becsapódott a Csendes-óceánba.  • Hírek
  • Hírek