Dohányosok! Csehország is elesett

2017.05.30. 17:36
Csehországban a dohányzásmentes világnapon, május 31-én lép életbe a dohányzási tilalom a vendéglátóhelyeken. És a villamos- és buszmegállókban, a metróállomásokon, valamennyi egészségügyi intézményben, a koncerthelyszíneken, diszkókban, kiállítótermekben, és az iskolák kül- és belterületén.

Kétszáz euró büntetéssel kell számolnia szerdától Csehországban annak, aki akár csak egyszer is rágyújt az éttermekben, vendéglőkben, bárokban, kávézókban.

Csehországban, amely Európa dohányzóparadicsomainak egyike, a törvényhozás felsőháza januárban hagyta jóvá azt a törvénymódosítást, amely szerint teljes dohányzási tilalmat léptetnek életbe mindenfajta vendéglátóhelyen. Az erős dohányos Milos Zeman köztársasági elnök februárban látta el kézjegyével a törvényt.

Számos megfigyelő úgy véli, hogy sok vendéglőben folytatódni fog a dohányzás. A tilalom miatt ugyanakkor egyes közösségek attól tartanak, hogy az utcákra szorult dohányzók nagyobb csoportokba tömörülnek és zavarni fogják a környék lakóit. Prága első kerületében például, ahol mindig rengeteg a turista, speciális konfliktusellenes csoportokat küld az utcára az önkormányzat. 

Csehországban hosszú évekig éles viták tárgya volt a dohányzás betiltása a közterületeken és a vendéglátóhelyeken. A különféle kimutatások szerint a felnőtt lakosság egyharmada rendszeres dohányzó. Egy tavalyi felmérés szerint a csehek háromnegyede ugyanakkor támogatja a dohányzási tilalmat.

A vendéglátóhelyeken túl tilos lesz a dohányzás a villamos- és buszmegállókban, a metróállomásokon, valamennyi egészségügyi intézményben, a koncerthelyszíneken, diszkókban, kiállítótermekben, és az iskolák kül- és belterületén.  • Tippek
  • Árfolyam