Pongrác
12 °C
23 °C

1500 kilónyi bombát robbantottak a kabuli német követségnél

K  AP20170531030
2017.05.31. 08:28 Módosítva: 2017.05.31. 18:03
  • Tartálykocsiba rejtett pokolgép robbant fel szerdán Afganisztán fővárosában, Kabulban.
  • A tartálykocsiban mintegy 1500 kilogramm robbanóanyagot helyeztek el. 
  • Rengetegen meghaltak, nők és gyerekek is, eddig 90 halálos áldozatról érkezett hír. Több százan megsérültek. 
  • Főleg helyi lakosok vannak az áldozatok és sérültek között, de megsérültek diplomaták és a BBC újságírói is.
  • A bomba a diplomatanegyedben robbant, a német nagykövetségénél és a francia követség közelében.
  • Egyelőre senki sem vállalta magára a merénylet elkövetését.

A legfrissebb hírek szerint legalább 90-en meghaltak, több mint 400-an megsebesültek szerdán az afgán fővárosban, Kabulban egy pokolgépes merényletet követően - közölték afgán tisztviselők, jelentette a BBC.

A számokat az egészségügyi tárca szóvivője, Vahíd Madzsroh ismertette, és több más kormányzati forrás is megerősítette. A belügyi tárca egyúttal arra szólította fel az embereket, hogy adjanak vért.

Szelim Raszuli, a fővárosi kórházak vezetője szerint a halottak száma tovább emelkedhet, mert a sebesültek közül sokan vannak válságos állapotban. Az Independent írt először arról, hogy a BBC négy munkatársa is a sérültek között van, állapotuk nem életveszélyes. Az újságírókat szállító, szintén BBC-alkalmazott afgán sofőr meghalt. Egy afgán újságíró, a Tolo News munkatársa szintén meghalt, közölték a Twitteren.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye. 

A BBC-nek azt mondta a kabuli rendőrség szóvivője, hogy a bomba a német nagykövetség közelében robbant fel, de a merénylet helyszínének közelében számos minisztérium és kormányzati intézmény helyezkedik el. Megrongálódott a német mellett a francia, a brit, a török és a japán nagykövetség is. 

Német hírtelevíziók helyszíni jelentései alapján a terrorcselekményt közvetlenül a nagykövetség előtt hajtották végre. Az épületegyüttesben súlyos károk keletkeztek, annak ellenére, hogy a robbantások erejének tompítását szolgáló védőfal veszi körül.

Diplomaták is megsérültek

A Spiegelnek nyilatkozott a német belügyi szóvivő, aki annyit mondott, hogy tudomása szerint nők és gyerekek is meghaltak. Diplomata nincs az áldozatok között. A német külügyminiszter, Sigmar Gabriel azt közölte később, hogy követségi dolgozók is megsérültek, egy követségnél dolgozó afgán biztonsági őr pedig meghalt a robbantásban.

Sigmar Gabriel közleménye szerint a merénylet után a nagykövetség valamennyi munkatársát biztonságba helyezték, Berlinben pedig összehívták a tárca válságstábját. Németország továbbra is elkötelezetten támogatja az afgán kormányt az ország stabilizálásában, és ezen "cseppet sem változtatnak" a "megvetésre méltó" támadások - hangsúlyozta Sigmar Gabriel.

Megrongálódott a francia nagykövetség épülete is. Marielle de Sarnez francia Európa-ügyi miniszter az Europe 1 rádió adásában arról beszélt, hogy a német és a francia követség épületében anyagi károk keletkeztek, de francia áldozatról nincs tudomásuk, írta a Le Figaro, amely a következő videót állította össze.

1500 kilogramm robbanóanyag

A Belügyminisztérium később azt közölte, hogy a bombát nem is egy autóba - mint korábban feltételezték-, hanem egy tartálykocsiba rejtették. Az afgán hatóságok első adatai szerint a tartálykocsiban mintegy 1500 kilogramm robbanóanyagot helyeztek el. 

Nádzsib Danis, a belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy szinte semmi sem maradt a - vízszállító vagy szippantós - teherautóból. A robbanás harminc másik járművet is megsemmisített.

Egyelőre senki sem vállalta magára a merénylet elkövetését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport