Kornélia
-1 °C
15 °C

Ivanka Trump cipőinek gyárában nyomoztak, hirtelen eltűntek

2017.05.31. 22:15

Az NPR szerint egy kínai munkajogi aktivistát letartóztattak, kettőnek pedig nyoma veszett. Az aktivisták abban a cipőgyárban történt visszaélésekkel kapcsolatban nyomoztak, ahol többek közti Ivanka Trump saját tervezésű cipőit is gyártják.

Hua Haifeng, a China Labor Watch munkatársa vasárnap tűnt el. Felesége két nappal később telefonhívást kapott a Csianghszi tartományi rendőrségtől, amiben elmondták neki, hogy férjét letartóztatták, többet viszont egyelőre "nem kell tudnia". A CLW jelentése szerint még két kollégájuk eltűnt, feltételezik, hogy őket is őrizetbe vette a rendőrség.

A szervezet arról értesült, hogy a gyárban túlórára kényszerítik a munkásokat, de nem fizetik ki nekik az extra órákat. A híresztelések szerint aki nem vállalja a túlórát, azt kirúgással fenyegetik, a dolgozók betegszabadságra sem mehetnek. A CLW azt remélte, ha sikerül bebizonyítaniuk az Ivanka Trump nevével fémjelzett cipőket előállító gyár visszaéléseit, arra elegen fognak figyelni, és így segíthetnek a kínai munkások helyzetén.

A szóban forgó Haifeng cipőgyár évi több millió pár cipőt gyárt, ebből évi 20 ezer pár Ivanka Trump saját márkás cipője. De itt készülnek például a Coach cipői is. A gyár munkatársai nem válaszoltak az NPR megkeresésére.