Újabb téren előzte Magyarországot Románia

2017.05.31. 18:30

Feloldották Romániában a büntetés-végrehajtó intézetek egykori titkosszolgálata, az úgynevezett Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) irattárának titkosságát. Állítólag egyesek az onnan eltulajdonított kompromittáló információkkal mindmáig zsarolják a bírákat.

Az MTI szerint az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadta el a bukaresti kormány. A kabinet azoknak a jelentéseknek a titkosságát is feloldotta, amelyeket nem sokkal a titkosszolgálat 2006-os felszámolása után készítettek az irattárat elsőként átvizsgáló minisztériumi bizottságok.

Az archívum egyes feltételezések szerint a SIPA által megfigyelt bírák és ügyészek magánéletére vonatkozó információkat is tartalmaz, Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerint ezeket nem hozzák nyilvánosságra.

Az irattár államtitkokat is tartalmazhat: ezért van szükség a titkos dokumentumok kezelésére felhatalmazott tagokból álló újabb bizottságra, amely egy másik titkosítási szint elrendelését javasolhatja. A miniszter szerint a - magánéletet nem érintő és államtitoknak sem minősülő - SIPA-dokumentumok a leltározás után válnak valójában hozzáférhetővé, és azt sem zárta ki, hogy bűnvádi eljárásokban szolgálnak majd bizonyítékul.  • Bérelnék
  • Bankszámla