Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az Iszlám Állam naponta kilenc családot végez ki nyilvánosan

2017.06.01. 14:59

Az elmúlt tíz napban 258 civilt gyilkolt meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, miközben az iraki kormányerők egyre szorosabbra fűzik az ostromgyűrűt Moszul óvárosa körül - közölte az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja alapján az MTI. A civil szervezetnek egy helyi lakos számolt be a gyilkosságokról, aki az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló óváros egyik kerületéből menekült el. Elmondása szerint a terrorszervezet naponta átlagosan kilenc családot gyilkol meg nyilvánosan. "Az édesanyákat gyermekeik szeme láttára ölik meg, a holttesteket pedig a tóba dobják" - számolt be a gyilkosságok körülményeiről a szemtanú.

Az Iszlám Állam tagjai az esti ima alatt, egy órával napnyugta után nyilvános helyszíneken, a helyi lakosok előtt követik el ezeket a gyilkosságokat. A terroristák azokat a civileket ölik meg, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködnek az iraki biztonsági erőkkel, megpróbálnak elmenekülni, vagy nem engedelmeskednek parancsaiknak.

Az óváros nagy része még mindig a dzsihadisták kezén van, a katonai hírszerzés információi szerint a terrorszervezet mintegy 700 harcosa ásta be magát a városnak ezen a részén. Az iraki hadsereg állítása szerint a szélsőségesek ellenállása hátráltatja őket, de a sűrűn beépített kerületek és a szűk sikátorok is megnehezítik a katonák előrenyomulását.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az észak-iraki nagyváros felszabadítására. A város keleti felét januárra megtisztították a szélsőségesektől, és februárban a Tigris folyó nyugati partján fekvő városrész ostroma is megkezdődött.