Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Trumpék fellebbeztek a beutazást korlátozó elnöki rendelet miatt

2017.06.02. 06:10

Az amerikai kormány benyújtotta fellebbezését a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a beutazást átmenetileg korlátozó, de felfüggesztett elnöki rendelet miatt, írja az MTI. Meglehetősen szokatlan időpontban, csütörtökön éjjel nyújtotta be a fellebbezést az amerikai kormány az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz.

A kormány nevében eljáró igazságügyi minisztérium azt kéri a kilenc bírótól, hogy vizsgálja meg a rendelet jogszerűségét, és léptesse érvénybe azt az elnöki rendeletet, amely átmenetileg felfüggesztette volna a beutazást hat országból. A rendeletet ugyanis - miután keresetet nyújtottak be ellene - az Egyesült Államokban lévő kilenc területi szövetségi fellebbviteli bíróság egyike - a richmondi székhelyű bíróság - felfüggesztette. A szövetségi fellebbviteli bíróság két alacsonyabb szintű bíróság döntését együttesen tárgyalta, és diszkriminatívnek ítélve a rendeletet, az egész országra érvényesen függesztette fel a végrehajtását.

Donald Trump nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva először január végén terjesztette elő elnöki rendeletét, amely hét, muszlim többségű országból átmeneti időre - a szigorúbb új ellenőrzési módszerek kidolgozásáig - felfüggesztette volna a beutazást az Egyesült Államokba, valamint 120 napra felfüggesztette volna a bevándorlási kérelmek elbírálását is. Ugyanakkor előnyben részesítette volna a háborús vidékekről menekülő keresztényeket.

Az első rendeletet azonnal megtámadták - az északnyugati Washington államban -, és ekkor a Fehér Ház visszavonta, majd új, módosított tartalmú rendeletet hozott nyilvánosságra. Ebből törölte a keresztényeket érintő pozitív elbírálást, és a hét országot érintő átmeneti tilalmi listáról törölte Irakot.

A múlt héten azonban a richmondi szövetségi fellebbviteli bíróság az új rendeletet is diszkriminatívnek ítélte és felfüggesztette. A Fehér Ház már akkor jelezte: a legfelsőbb bírósághoz fordul.