Alfréd
-3 °C
3 °C

Elvették a medve bocsait, hogy ne legyen agresszív, erre agresszív lett és lelőtték

2017.06.03. 17:09

Lelőtték a vadászok a szlovákiai Kokava településen Ingridet, az anyamedvét. A medve évek óta bóklászott a Magas-Tátra lábánál fekvő településeken, május elején pedig két bocsával együtt Ótátrafüreden felmászott egy húsz méter magas fára, és hosszabb időre elfoglalta, derül ki a Bumm.sk cikkéből.

A polgármester azt állította, a medvét azért kellett megölni, mert rátámadt a vadászokra és a rendőrökre, akik el akarták kergetni a faluból. Szakemberek szerint viszont az anyamedve, amely mintegy három éve időről időre feltűnt a Bilík menedékház környékén, egy nagytestű hím medvétől megrémülve menekülhetett bocsaival a fára, hogy megóvja őket. Az állat szelíd volt, nem tartott az emberektől, minden további nélkül elsétált az útjába tévedők mellett, írta az MTI.

maszik
Fotó: Cas.sk

A medvét már tavaly ki akarták lőni, mert gyakran a reggeliző emberek közelében, a menedékház terasza alatt tanyázott. A májusi fafoglalás után az embereket kedvelő anyamedve újra és újra feltűnt különböző falvakban, és Ingrid néven attrakcióvá vált a média és a turisták számára.

A hatóságok figyelmeztetései ellenére a turisták és a helyi lakosok közvetlen közelről filmezték és fotózták a vadállatokat, nem törődve azzal, hogy az anyaállat agresszívvé válhat ha veszélyben látja kölykeit. Ingridet és két kölykét május közepén egyszer már elkábították és elszállították egy lakott településtől távoli erdőbe, a medvék azonban hamarosan visszatértek az emberek közelébe

Két nappal a kilövés előtt az anyamedvétől elvették bocsait, nehogy kölykei védelmében támadóvá váljon. Az anyamedve azonban a lenyugvás helyett keresni kezdte a bocsokat és visszatért a faluba, ahol utoljára látta őket. Az elárvult medvebocsokat átmenetileg a bajmóci állatkertbe helyezték el, később egy magyarországi medveotthonba telepítik át őket.