Székekkel, üvegekkel dobáltam a támadókat, miközben ők egy nőt szurkáltak

v7
2017.06.04. 08:31 Módosítva: 2017.06.04. 08:31

A brit lapok részletes beszámolót közölnek a szombat esti londoni merénylet szemtanúitól. A támadást megélő emberek vacsorázni vagy iszogatni, esetleg a Bajnokok Ligája döntőjét megnézni voltak a városban, amikor egy furgon nagy sebességgel járókelőket ütött el a London Bridge-en, majd az abból kiugró férfiak késelni kezdték a járókelőket a közeli Borough Marketen. (Ha ön Londonban élő magyarként a merénylet közelében volt, és megosztaná olvasóinkkal, mit látott, írjon az ugyelet@index.inda.hu-ra. Köszönjük.)

Bethany Atkin, a Guardian munkatársa azt mondta, napernyők alatt ültek egy Boro Bistro nevű helyen, amikor hirtelen zuhanyként érkezett mindenféle törmelék az ernyőkre. Akkor ment neki a minibusz a hídnak. "Felálltunk, mindenki megmozdult, láttam egy vérző embert, de nem tudtam, hogy sérült meg. Beszaladtunk az étterembe, és próbáltunk találni egy biztonságos helyet, de nem sikerült. 20 méterre a hídtól láttam egy fekvő, vérző nőt." Atkin ekkor gyalog igyekezett a London Bridge kórházba, hogy menedéket keressen, de közben látott egy férfit ordítozni, mire mindenki sikítozni kezdett, és elfutni a férfitól. "Nagyon vészjósló volt".

Will Heaven, a Spectator újságírója a Sky Newsnak azt mondta, a hídon ment át épen egy Uber utasaként. “Hirtelen balra, a hídon lent feküdt valaki a járdán, körülötte egy kisebb, aggódó tömeg. Azt hittem, összeesett. Aztán mentünk tovább, akkor az úton láttam feküdni valakit. Leesett a tantusz, hogy valami komoly dolog történik. "Megállt a közlekedés. Szirénákat hallottunk közeledni."

Egy névtelenül nyilatkozó 25 éves férfi a Guardiannak azt mondta, a hídon hajtott át, amikor egy eszméletlen férfit és terhes nőt látott az úton. "Azt hittük, baleset, de amikor közelebb értünk, sok vért és testeket láttunk. Ott volt jobbra a terhes nő, balra egy férfi, akit épp újraélesztettek, és elkezdett lélegezni. Nem tudjuk, a nő túlélte-e".

Egy Mark nevű szemtanú a BBC Radio 5-nak azt mondta, látta a kisbuszt, ahogy elüti az embereket. "Hat méter magasra lökött egy embert. Öt vagy hat embert láttam feküdni az úton. Halottnak, vagy haldoklónak tűntek."

A BBC riportere, Holly Jones a hídon volt a támadáskor, azt mondta, 50 mérföld per órával, nagyjából 80 kilométer per órával mehetett a furgon. "Mellettem bekanyarodott, és elütött öt vagy hat embert. Kettőt előttem, hármat mögöttem."

A Brindisa étterem mellett ütközött a kisbusz, késes férfiak ugrottak ki belőle, és elkezdték megkéselni az embereket. Egy szemtanú azt mondta, azt látta, hogy a támadók rúgni, ütni kezdték az embereket, késeket vettek elő. "Egy őrjöngés volt az egész. Egy nő bámulta őket, ők meg elkezdték szurkálni". 

Egy másik szemtanú, Robbie egy taxiban ült, amikor azt látta, hogy 20-30 ember rohan a pubba vissza, és öt másodperc múlva egy nagy fehér furgon jött a járdán csikorogva. "Két-három ember kiugrott. Azt hittem, egy baleset volt, és azért szálltak ki, hogy megnézzék, megsérült-e valaki, de rögtön láttam, hogy nagyon agresszívek. Robbie barátja, Josh ekkor jött ki a pubból, és látta a rohanó, ordító embereket.

Alex Shellum a London Bridge alatt volt egy pubban, amikor egy vérző nyakú nő bejött a helyre, és segítséget kért. Úgy tűnt, a nyakát vágták meg. Jeff Whitsey is látta az esetet, azt mondta, a húszas éveiben volt a nő, és súlyosan sérült. "Nagyon mély vágás volt. Vér volt mindenütt. Ömlött a vér. Szörnyű volt. 

Gerard Vowls is a BL-döntőt nézte egy Borough-i pubban, és látta, hogy egy nőt 10-15-ször megszúr három ember. "Kiabált, hogy segítség, segítség, és én semmit nem tudtam tenni. Nem tudom, él-e még ez a lány. Másfél órán át sétáltam sírva. Nem tudom, mit csináljak". Vowls azt mondta, székekkel, üvegekkel és palackokkal dobálta a támadókat, hogy álljanak le. "Jöttek, és engem is próbáltak megszúrni. Mindenkit szurkáltak. Gonosz, gonosz emberek." Hozzátette: legalább 10 perc volt, míg a rendőrök megérkeztek. 

Owen Evans, is egy pubban volt a környéken a barátaival, amikor a lövöldözés kitört. "30 ember berohant, és próbáltak a pincébe meg a szekrénybe menekülni. Aztán lövések dördültek kint. Nem tűntek valódinak, mintha gyerekek tűzijátékoznának. Szirénák fényeit láttuk, és mindenki bebújt az asztal alá, sokan felfordították az asztalt. "10 percet vártunk közben pár percenként lövések voltak. Valakit a pub előtt meglőttek. Valakik mentőket hívtak, azt ordítva, hogy "kibaszottul elvérzik, orvos kell". "A pub személyzete jól csinálta, bezárták az ajtókat. Aztán azt mondták, menjünk, fussunk, egy fegyveres rendőr kint állt és kiabált, hogy húzzunk innen. Elfutottunk jó messze, eljutottunk egy metróállomásig, és végül hazajutottunk".

Egy étterembe is bement az egyik támadó, akik ott voltak, azt mondták, egy 30 centis késsel lépett be, majd elkezdte szurkálni az egyik nőt, talán egy pincérnőt. Az emberek közben székkel, üvegekkel dobálták a támadókat.

A BBC-nek arról is beszámoltak ketten, hogy sebesült embereket láttak kóvályogni az utcán. "Az egyikük bekopogott egy mentőautó ablakán, azt magyarázva, hogy megszúrták."

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás