Adél
0 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Gülen elveszítheti török állampolgárságát

2017.06.05. 12:34
A tavaly júliusi puccskísérlet kiterveléséért Ankara által felelőssé tett, Amerikában élő muzulmán hitszónok, valamint további 129, külföldön tartózkodó török akkor veszíti el az állampolgárságát, ha nem térnek haza.

A török belügyminisztérium hétfőn közzétett listáján Fethullah Gülen mellett szerepel a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) két képviselője is, Tugba Hezer Öztürk és Faysal Sariyildiz. Ők feltételezhetően Európában tartózkodnak.

A 130 érintettel szemben terrorszervezetekkel kapcsolatos, illetve az alkotmányos rend megsértésével összefüggő bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást. Amennyiben idejében visszatérnek Törökországba, az állampolgárságuk elvételéről indított folyamat véget ér, írja az MTI.

Az ankarai vezetés Gülen Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát vádolja a tavalyi puccskísérlettel, a HDP-t pedig a Délkelet-Törökországban 1984 óta szakadár fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támogatásáért teszi felelőssé. Miután a török törvényhozás tavaly nyár elején eltörölte a parlamenti képviselők mentelmi jogát, a HDP mintegy tucatnyi képviselőjét őrizetbe vették, később pedig előzetes letartóztatásba helyezték, beleértve a párt két társelnökét, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdagt.

A török kormány a 2016. július 15-i puccskísérletet követően rendkívüli állapotot vezetett be az országban és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek nyilvánított csoportok ellen. Az elmúlt 11 hónapban nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba és körülbelül 150 ezer ember esetében indult eljárás, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Törökország mind az Egyesült Államokat, mind a nyugat-európai országokat többször is sikertelenül arra szólította fel a közelmúltban, hogy adják ki a török igazságszolgáltatás elől elmenekült "terroristákat".

A török alkotmány értelmében megfosztható állampolgárságától az, aki a nemzeti hűséggel összeegyeztethetetlen bűncselekményt követ el. A több külföldi szervezet szerint sem tiszta áprilisi népszavazással gyakorlatilag teljhatalmat kapó elnököt, Recep Tayyip Erdogant rendszeresen bírálják külföldről a demokrácia módszeres leépítése miatt.