Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Két londoni merénylőt megnevezett a rendőrség

2017.06.05. 20:22 Módosítva: 2017.06.06. 00:13

Közzétette a szombati londoni merénylet három elkövetője közül kettőnek a nevét hétfő este a Scotland Yard, írja az MTI. A londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnokságának közleménye szerint a merényletet harmadik, egyelőre meg nem nevezett társukkal együtt Khuram Shazad Butt és Rachid Redouane hajtotta végre. Mindketten a kelet-londoni Barking városrészben éltek.

A 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig egyszerre vallotta magát marokkóinak és líbiainak. A harmadik merénylő azonosítása még folyamatban van.

A Scotland Yard hétfő esti tájékoztatása szerint Khuram Shazad Buttot ismerte a rendőrség és a brit elhárítás, az MI5, de olyan hírszerzési adat nem volt róla, amely arra vallott volna, hogy a szombat esti terrorcselekmény elkövetésére készült.

Khuram Shazad Butt tavaly feltűnt a Channel 4 egyik dokumentumfilmjében. 

Ez a film olyan iszlám szélsőségesekről szólt, akik kapcsolatban álltak az egyik leghírhedtebb, tavaly bebörtönzött radikális iszlám hitszónokkal, Anjem Choudaryval.

Choudaryt szeptemberben öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a londoni központi büntetőbíróság. Azzal vádolták, hogy a hitszónok az Iszlám Állam támogatására buzdította híveit, és nyilvánosan hűségesküt tett a dzsihadista terrorszervezetnek. Choudary korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt.

 A másik megnevezett férfit a hatóságok a merénylet előtt nem ismerték.  

Vádemelés nélkül elengedték viszont mindazokat, akiket a szombati londoni merénylettel összefüggésben őrizetbe vettek. A Scotland Yard hétfő éjjeli bejelentése szerint tizenkét emberről - hét nőről és öt férfiről - van szó, a legfiatalabb 19, a legidősebb 60 éves.

A rendőrség a családtagok bevonásával most is dolgozik a szombat esti merénylet halálos áldozatainak azonosításán.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az MI5 és a rendőrség jelenleg ötszáz aktív terrorellenes nyomozást folytat, és háromezer olyan embert figyel, akik valamilyen okból a terrorellenes hatóságok "érdeklődésére" tarthatnak számot.

A Scotland Yard beszámolója szerint további húszezer ember van a korábban megfigyeltek listáján, és az MI5 társzervezeteivel együtt jelenleg is vizsgálja, hogy ez a csoport milyen kockázatot jelent. A rendőrség közölte azt is, hogy a biztonsági és hírszerző szolgálatok a március 22-én Londonban elkövetett – a szombat estihez hasonló jellegű – gázolásos és késeléses merénylet óta öt,

2013 márciusa óta pedig összesen 18 terrortámadási tervet hiúsítottak meg.

A tájékoztatás szerint a szombati merénylet után 12 embert, hét nőt és öt férfit vettek őrizetbe, közülük egy férfit és egy nőt azóta már szabadon engedtek.

Francia állampolgárok az áldozatok között

A rendőrségi közleménnyel párhuzamosan Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter Londonban, Franciaország nagykövetségén elmondta, hogy két francia állampolgár a támadás óta nem került elő. A tárcavezető megerősítette, hogy a hét halálos áldozat egyike is francia, és a sérültek között is nyolc francia állampolgár van, közülük négyen súlyosan megsebesültek.

A három terrorista szombaton késő este egy bérelt fehér furgonnal felhajtott a London híd járdájára, ahol gyalogosokat gázoltak el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéseltek. A támadásban heten meghaltak, 48-an megsérültek, 18 sérült állapota továbbra is válságos. A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhármukat az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. A nyolcfős terrorellenes osztag összesen 50 lövést adott le az akcióban.

A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. A témában írt összes cikkünket itt találja meg.