Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

May emberi jogi törvényeket is módosítana a terror miatt

2017-06-06T134508Z 254587324 RC1C9714D250 RTRMADP 3 BRITAIN-ELEC
2017.06.07. 00:06

Theresa May brit miniszterelnök szerint kormánya kész akár az emberi jogi törvényeket is módosítani, ha ez szükséges a terrorizmus elleni fellépéshez. Az MTI szerint a lehetőségek között említette, hogy 

  • a terrorcselekményekért elítéltekre a jelenleginél hosszabb börtönbüntetéseket kell kiróni,
  • könnyebbé kell tenni a hatóságok számára a terrorista tevékenységgel gyanúsított külföldiek visszatoloncolását saját országukba,
  • és korlátozni kell a gyanúsítottakat szabadságjogaikban és mozgásukban olyan esetekben is, amikor bizonyítható ugyan, hogy veszélyesek, de a bizonyítékok nem elégségesek a bírósági büntetőper megindításához.

May erről a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokat megelőző keddi, Londontól nyugatra fekvő Slough városban tartott kampánygyűlésén beszélt.

Theresa May szerint ha a brit emberi jogi törvények e cselekvési program megvalósítását gátolják, akkor e törvényeket is módosítani kell. Az ellenzék egyből bírálta a felvázolt terveket, a legélesebben talán Tim Farron, a Liberális Demokraták vezetője nyilatkozott, aki szerint May a szabadságot korlátozná, nem a terrorizmust. A Munkáspárt újra a rendőri leépítések megállítását hozta fel, mint megoldás, utalva arra, hogy May belügyminisztersége idején, 2010 és 2016 között a konzervatív kormány 19 ezer fővel csökkentette az országos rendőri állományt.

Válaszul a miniszterelnök kiemelte, hogy a takarékosság jegyében nem vontak el forrásokat a terrorelhárítóktól, sőt, 1500-zal növelték is a számukat.

Borítókép: Theresa May a kampánya egyik utolsó állomásán, 2017. június 6-án. (AFP)