Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai reptereken és rendőrőrsöknél kémkedett egy libanoni terrorista

2017.06.08. 23:48 Módosítva: 2017.06.08. 23:48

Az Egyesült Államokban letartóztattak csütörtökön két amerikai állampolgárt, mert gyaníthatóan a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet tagjai, és merényleteket készíthettek elő az Egyesült Államokban és Panamában, írja az MTI.

Mindkét férfi libanoni születésű, 2003-ban érkezett az Egyesült Államokba és mindketten 2009-ben kapták meg az amerikai állampolgárságot. A 32 éves Ali Kouranit New Yorkban, a 37 éves Samer el-Debeket Michigan állam egyik északi kisvárosában tartóztatták le.

Kourani több amerikai repülőtér biztonsági rendszereiről gyűjtött információkat, és figyelte a manhattani és brooklyni rendőrőrsök épületeit, a rendfenntartó erő mozgásait. Samer el-Debekről kiderült, hogy miközben szerelőként dolgozott a panamai amerikai és izraeli nagykövetségen, mindkét képviseleten a biztonsági rendszerről, továbbá a Panama-csatorna biztonsági berendezéseiről gyűjtött adatokat.

A rendőrség információi szerint Kourani a libanoni Hezbollah kiképzőtáboraiban is járt. El-Debek szintén többször járt a Hezbollahnál, hogy a robbanóanyagok készítését és használatát tanulmányozza.

Az Egyesült Államok a libanoni síita Hezbollahot a terrorszervezetek listáján tartja számon. Ha a két férfit bűnösnek találják, mindkettőjüket több évtizedes börtönbüntetésre ítélhetik.